Μπαράζ απολύσεων χθες, με το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις ΜΜΕ “καθαρίζουν” τους μισθολογικούς τους καταλόγους. Στην πλειονότητά τους οι απολύσεις είναι εκδικητικές, συχνά εργαζομένων που έχουην αρνηθεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, που καταπατούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΕΣΗΕΑ.
 
Εκδικητικές ήταν στην πλειονότητά τους οι 6 απολύσεις στον Σκάϊ, τηλεόραση και ραδιόφωνο, δημοσιογράφων και ενός διοικητικού υπαλλήλου. Με τις απολύσεις αυτές αποψιλώνεται από ρεπόρτερ το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
 
Τρεις απολύσεις έγιναν στην “Ημερησία”, δύο τεχνικών Τύπου και ενός διορθωτή.
 
Επτά απολύσεις δημοσιογράφων έγιναν στο συγκρότημα της “Μακεδονίας” στη Θεσσαλονίκη. Οι απολύσεις ήρθαν μόλις ενάμισι μήνα μετά την επαναλειτουργία της εφημερίδας -όταν έληξε η επίσχεση εργασίας των εργαζομενων. Στο μεσοδιάστημα αποχώρησαν με “εθελούσια έξοδο” 56 από 185 εργαζόμενους, ενώ οι εναπομείναντες υπέγραψαν ατομικά συμφωνητικά για μείωση των μισθών τους. Οι 7 δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις- είτε δεν εκκλήθησαν, είτε αρνήθηκαν. Χθες οι 133 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συνέλευση, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ για να συζητήσει κινητοποιήσεις. Δεδομένου ότι το σχέδιο “εξυγίανσης” της επιχείρησης προβλέπει μόλις 110 εργαζόμενους, εκφράζονται φόβοι ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν.
 
Α.Γ.Ν.