Στη συνεδρίαση της Τετάρτης για τη δίκη του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής κλήθηκαν να καταθέσουν η Ελένη Ζαρούλια και Αντώνης Γρέγος. Η πρώην βουλευτίνα και σύζυγος του αρχηγού της ΧΑ, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη της σε πράξεις βίας ή δηλώσεις που υποκινούσαν σε βία.
Στην απολογία της, που διήρκησε λιγότερο από 20 λεπτά, η Ζαρούλια επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν θα εξέλεγε στη Βουλή ένα κόμμα με τέτοια χαρακτηριστικά. «Βγήκα βουλευτής το 2012 με σταυρό από τον ελληνικό λαό. Πως είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να εξέλεξε διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης; Εγώ έκανα τα καθήκοντα μου. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο».
Ερωτηθείσα για τις ομιλίες της και τα συγχαρητήρια που είχε δώσει «τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες», έκανε λόγο για τρακ και απειρία. Ε, τα έβλεπα μπροστά μου σε μια ομιλία μου και το είπα σαν ατάκα. Αυτοσχεδιάζουμε καμία φορά στις ομιλίες. Ήμουν λίγο πρόχειρη, λίγο άπειρη, δεν μπορούσα να εκφράσω ακριβώς αυτό που ήθελα να πω, είχα τρακ».
Σχετικά με την δήλωση που έχει κάνει «υπανθρώπους αλλοδαπούς», ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός «θα πήγαινε σε όποιον κάνει εγκλήματα ασχέτως χρώματος και φυλής. Όταν βιάζεις και σκοτώνεις για να πάρεις μια κάμερα είσαι υπάνθρωπος είτε είσαι Πορτογάλος, είτε Άγγλος ή Γερμανός». Ερωτηθείσα για τα όσα έχει καταγγείλει για «τις αρρώστιες που φέρνουν» οι αλλοδαποί, υποστήριξε ότι έχουν φέρει αρρώστιες που είχαν εξαλειφθεί από τη χώρα. «Αλήθεια δεν είναι; Δεν ήρθαν αρρώστιες που έχουν εξαλειφθεί; Οι φυλακές δεν είναι γεμάτες αλλοδαπούς; Δεν έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών στις φυλακές;».
Σε ερώτηση που της έγινε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό την επόμενη μέρα και «δεν ήξερε» τι ακολούθησε στη συνέχεια. «Την δολοφονία την έμαθα την επόμενη ημέρα επειδή μας έψαχναν στα γραφεία. Δεν είχα ενημερωθεί από τηλεόραση γιατί δεν τη χρησιμοποιώ. Όταν πήραν τηλέφωνο ανοίξαμε τηλεόραση. Στην αρχή έλεγαν ότι επρόκειτο για ποδοσφαιρικό καβγά. Μετά δεν ξέρω τι έγινε».
Ο Γρέγος δήλωσε πιστός στις ιδέες της Χρυσής Αυγής
Ο πρώην βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος, Αντώνης Γρέγος, δήλωσε ότι μένει πιστός στις αρχές της Χρυσής Αυγής, καθώς θεωρεί ότι είναι το μόνο «πατριωτικό εθνικιστικό κόμμα». Όπως και η Ζαρούλια έκανε λόγο για πολιτική δίωξη, αρνούμενος ότι έχει τελέσει οποιαδήποτε παράνομη πράξη, ενώ δεν βρήκε «ακραίους» στο χώρο της Χρυσής Αυγής. Ισχυρίστηκε πως η δίωξη των χρυσαυγιτών οφείλεται σε «σκευωρία» και αυτό είναι κάτι που αναδειχθεί και σε ευρωπαικό επίπεδο.
«Θέλω να πω ότι βρίσκομαι κατηγορούμενος εντελώς άδικα γιατί δεν έχω διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη. Πρόκειται για πολιτική δίωξη σε βάρος της Χρυσής Αυγής που είναι νόμιμο κόμμα. Θεωρώ ότι επειδή εκλέχτηκα πρώτος σε σταυρούς βουλευτής είμαι κατηγορούμενος. Κανένας βουλευτής το 2012 από άλλο κόμμα δεν θα βρισκόταν στη θέση μου.
Παλιότερα είχα στηρίξει το ΛΑΟΣ όπως και πολλοί άλλοι γιατί ήταν ένα πατριωτικό κόμμα. Ακόμα βρίσκομαι στον ίδιο πολιτικό χώρο. Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή είναι ο μόνος πατριωτικός φορέας. Είναι το κόμμα που εκφράζει τον πατριωτισμό και τον εθνικισμό. Όλα ήταν μια σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Έχουν ενδιαφερθεί και από την Ευρώπη να αναδείξουν στη σκευωρία αυτή».
Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα περί υποκίνησης μίσους των χρυσαγιτών, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν συνάδει με το ήθος μου». Ερωτηθείς για τους χαρακτηρισμούς «σκουπίδια» και «αποβράσματα» που αποδίδουν οι χρυσαυγίτες σε αλλοδαπούς, δήλωσε πως «τον χαρακτηρισμό αυτό θα έδινα σε παιδεραστές ή εμπόρους ναρκωτικών, όχι σε κάποιον που δεν ξέρω».
Σχετικά με το καταστατικό της Χρυσής Αυγής ο Γρέγος υποστήριξε ότι γνώριζε μόνο αυτό που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο και κανένα άλλο. «Θεωρώ ότι αν υπάρχει άλλο καταστατικό είναι άκυρο. Εφόσον υπάρχει καταστατικό με σφραγίδα που αναγνωρίζουν οι Αρχές, αυτό αναγνωρίζω κι εγώ».
Ερωτηθείς για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Γρέγος προσπάθησε να αποποιηθεί την ποινική ευθύνη της ΧΑ, λέγοντας ότι ο Μιχαλολιάκος «είχε δίκιο» για την πολιτική ευθύνη.
«Όταν άκουσα τον Μιχαλολιάκο εκείνη την ημέρα με ξένισε αρκετά. Μας κόστισε επικοινωνιακά. Όμως τελικά είχε δίκιο. Ακούω κάθε μέρα πολιτικούς και δημοσιογράφους να διαχωρίζουν πολιτική και ποινική ευθύνη. Σε εμάς χρεώθηκε ως ποινική. Εκείνος εννοούσε ότι πολιτικά χρεωθήκαμε την δολοφονία» ανέφερε χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τον Ρουπακιά.