Να σημειώσουμε πως οι συγκεκριμένες προσφυγικές οικογένειες από το Αφγανιστάν και Ιρανοί είχαν βρεθεί στην Πλατεία Σαπφούς τον Νοέμβριο του 2017 προκειμένου να ξεφύγουν από τις συνεχείς συγκρούσεις εντός του εσωτερικού του ΚΥΤ της Μόριας που απειλούσαν τη ζωή τόσο την δική τους όσο και των παιδιών τους. Η τότε παρουσία τους στην πλατεία Σαπφούς είχε ξεσηκώσει διαμαρτυρίες προκαλώντας την παρέμβαση του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού ο οποίος είχε κάνει τη σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Κατά την ακροαματική διαδικασία απών για ακόμα μια φορά ήταν ο αστυνομικός ο οποίος είχε πραγματοποιήσει τις συλλήψεις ενώ ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός στην κατάθεση του περιέγραψε την κατάσταση ανάγκης που βρισκόταν τότε το ΚΥΤ της Μόριας. Ακόμα ο κ.Γαληνός επεσήμανε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς «άφησε τη Λέσβο να επωμιστεί όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης».

Παράλληλα τόνισε ότι οι καταλήψεις δημοσίων χώρων αφενός αυξάνουν την όχληση στους ντόπιους πολίτες και αφετέρου δημιούργούν το πρόσφορο έδαφος να αναπτύσσονται ακροδεξιά, ρατσιστικά και φασιστικά κινήματα. Ακολούθως ο κ.Γαληνός στην κατάθεση του περιέγραψε το κλίμα που υπήρχε εκείνη την εποχή με την προπαγάνδα γνωστών κύκλων προκειμένου να στρέψουν τον ντόπιο πληθυσμό εναντίον των προσφύγων και μεταναστών.

Μετά την κατάθεση του κ.Γαληνού ακολούθησαν οι μάρτυρες υπεράσπισης όπου τόνισαν ότι η παρουσία των συγκεκριμένων στην Πλατεία Σαπφούς είχε ειρηνικό χαρακτήρα και εκείνο που επιθυμούσαν ήταν να φύγουν τις άθλιες και επικίνδυνες για τις ζωές τους καταστάσεις που υπήρχαν στη Μόρια.

Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους στάθηκαν στα γεγονότα που τους ανάγκασαν να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Σαπφούς.Μετά το τέλος των απολογιών ο Εισαγγελέας της  έδρας πρότεινε την ενοχή όλων σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

*Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Θράσου Αβραάμ στο stonisi.gr