Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Π. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει τα τελευταία χρόνια λόγω της επιβολής των μνημονίων από τους δανειστές. Υποστήριξε πως δεν είναι η λιτότητα που έφερε την κρίση, αλλά  κρίση έφερε τη λιτότητα και τόνισε ότι η «κοινωνικά βάναυση» πολιτική ήταν «αναγκαία», παρά το ότι οι Βρυξέλλες είχαν επίγνωση για αυτό που εφαρμοζόταν στη χώρα.

«Πάντα έλεγα ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε ολόκληρη αυτή την περίοδο. Αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα. Δεν είναι η λιτότητα που έφερε την κρίση. Είναι η κρίση που έφερε τη λιτότητα. Δεν λέω ότι όλα έγιναν τέλεια. Λάθη έγιναν πολλά. Όλα αυτά τα χρόνια ο τρόπος λήψης των αποφάσεων δεν ήταν καλός, για την έλλειψη δημοκρατίας ασκήθηκε κριτική. Ωστόσο στο τέλος έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα. Διότι δεν ήταν βιώσιμη η οικονομία της μέσα στην ευρωζώνη.

Η χώρα δεν μπορούσε να ζήσει με μια αγορά εργασίας τελείως ανυπόστατη. Δεν μπορούσε να ζήσει με ένα σύστημα συντάξεων που κόστιζε 5% του ΑΕΠ περισσότερο από τους άλλους. Δεν μπορούσε να ζήσει με ένα δημόσιο χρέος που δεν σταματούσε να αυξάνεται. Δεν μπορούσε να ζήσει εάν δεν κατάφερνε να βρει πρωτογενή πλεονάσματα. Είχαμε έντονα στη συνείδηση μας στις Βρυξέλλες ότι οι ευθύνες έπρεπε να αναζητηθούν πολύ πριν, στο μακιγιάζ των δημόσιων λογαριασμών, στην αποδιοργάνωση του κράτους, στο σύστημα των συντάξεων το οποίο δεν ήταν βιώσιμο.

Η Ελλάδα ως σύγχρονη χώρα, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά στον κόσμο δεν μπορούσε να ζει έτσι. Συνεπώς ναι, ήταν κοινωνικά βάναυση, και γι΄ αυτό έχουμε πλήρη συνείδηση, αλλά δεν ήταν η λιτότητα και η πολιτική της τρόικα που υπέφερε ο κόσμος, υπήρξε μια κρίση που έπρεπε κάποια στιγμή να εξορθολογιστεί και να σταθεί το σύστημα όρθιο. Αλλά δεν ήταν όλα τέλεια. Και στο θέμα των πλεονασμάτων πήγαμε πολύ μακριά».

Καμπανάκι για το «πολύ υψηλό χρέος» της «κανονικής» Ελλάδας

Ερωτηθείς για την σημερινή εικόνα της Ελλάδας, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι αρχίζει να γίνεται «κανονική χώρα μέσα στη ζώνη του ευρώ». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας «παραμένει πολύ υψηλό», ενώ ξεκαθάρισε  πως η όποια ανάκαμψη θα γίνει με αργούς ρυθμούς.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα γίνεται μία κανονική χώρα μέσα στη ζώνη του ευρώ. Είναι αδύνατον να λάβω απάντηση εάν αναρωτηθώ ποιος θα ασχοληθεί με την Ελλάδα στην Επιτροπή γιατί δεν θα υπάρχει. Για παράδειγμα εάν δούμε το Eurogroup, το θέμα της Ελλάδας μέχρι το 2018 αποτελούσε το 40% του συνολικού χρόνου. Ήταν το 60% των θεμάτων συζήτησης. Από τώρα, το θέμα της Ελλάδας θα είναι ουδέτερο. Ως μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι πολύ καλό. Εγώ πάντα έλεγα ότι πρέπει η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα, και θα είναι μία κανονική χώρα. Αλλά είναι μία κανονική χώρα, με προβλήματα.

Υπάρχει ένα δημόσιο χρέος που παραμένει υψηλό. Πολύ υψηλό. Ο πληθυσμός της υπέφερε πάρα πολύ. Η οικονομική επανεκκίνηση της θα γίνει αργά και οι κοινωνικές πτυχές είναι πολύ έντονες. Αλλά δεν μπορούμε πλέον να πούμε ότι η Ελλάδα είναι «ο φτωχός συγγενής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή «ο άρρωστος της Ευρώπης». Αλλά τώρα πρέπει να τα αφήσουμε αυτά, να μπει η Ελλάδα ολοκληρωτικά στις αγορές. Και αυτό αποδεικνύει άλλωστε την αξιοπιστία της χώρας. Γιατί εάν ήταν εύθραυστη θα βλέπαμε υψηλότερα επιτόκια. Έχουμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε στη σωστή τροχιά. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά είναι μία χώρα που ξαναβρίσκει την πλήρη κυριαρχία της, την αξιοπιστία της».