Με ένα κείμενο τεσσάρων παραγράφων και λόγο που δεν θυμίζει σε τίποτα ηγέτη κράτους, η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του δόθηκε στη δημοσιότητα, με την αυθεντικότητά της να αμφισβητείται αρχικά, λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιεί.

Στην επιστολή, ο Τραμπ καλεί τον Ερντογάν να «δουλέψουμε μια καλή συμφωνία», προειδοποιώντας τον πως «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας—στην οποία θα προχωρήσω».

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ενημερώνει τον Ερντογάν πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Λίγο παρακάτω, ο Αμερικανός συνεχίζει να προκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο, τονίζοντάς του πως «εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο» θα αντιμετωπιστεί ευνοϊκά από την ιστορία, διαφορετικά «θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο».

Κλείνοντας, ο Τραμπ αναφέρει στον Ερντογάν πως «θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Δείτε την επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα:

Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσιοποίηση της επιστολής αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στις ΗΠΑ, καθώς αρχικά αμφισβητούνταν η αυθεντικότητά της, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε μεγάλη κριτική για το ύφος της. Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Μάικ Κουίγκλι ανέφερε πως το περιεχόμενό της αποδεικνύει την μεγάλη άγνοια του Τραμπ, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τον χαρακτήρισε πολιτικό «τρίτης κατηγορίας».

Σημειώνεται ακόμη πως η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα συριακά εδάφη, και μάλιστα με ψήφους 354 υπέρ και 60 κατά.

Συνάντηση Ερντογάν με Πομπέο και Μάτις

Στο μεταξύ, στην Τουρκία βρίσκονται ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, με σκοπό να πείσουν την Τουρκία θα αναστείλει την επίθεση που εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Όπως αναφέρεται, ο αντιπρόεδρος, τον οποίο έστειλε στην Τουρκία ο ένοικος του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του. Ο Μάικ Πενς αναχώρησε με το δικό του αεροσκάφος περί τις 18:00 (τοπική ώρα 01:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα στη βορειοανατολική Συρία ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), που υποστηρίζεται από δυτικές χώρες αλλά χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει ότι η επίθεση δεν θα τερματιστεί πριν από την επίτευξη του σκοπού της.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Άγκυρα συνεχίσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία στέλνει στα σκουπίδια την προειδοποίηση Τραμπ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα την τουρκική  Hurriyet, η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν δέχονται τελεσίγραφα από κανέναν, επισημαίνοντας ότι η προειδοποίηση του Τραμπ προς τον Ερντογάν «πετάχτηκε αμέσως», προσθέτοντας πως «ο Τραμπ πρέπει να καταλάβει ότι τέτοιου είδους προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Στο βάθος νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία

Τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα συνδέει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο με τις κυρώσεις που έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος για τη Συρία εξήγγειλαν οι Αμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόιτς.

Σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν το μομέντουμ που έχει αναπτυχθεί στο Κογκρέσο μετά τη χαοτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, οι δύο βουλευτές επιθυμούν να συνδέσουν την άρση των κυρώσεων με την ευρύτερη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο καθιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών κρατών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα επικεντρώνεται κυρίως στις κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί εναντίον του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε: «δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς αύριο ο Ερντογάν μπορεί να κάνει μια συμφωνία με τον Μάικ Πενς και τον Μάικ Πομπέο, αλλά το γεγονός ότι θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, σημαίνει ότι θα ριχθεί άπλετο φως στις έκνομες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και στην Κύπρο».