«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αφορά στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση που διενεργεί η Τουρκία στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μια πολύ ταραχώδη περιοχή. «Υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη που παρασχέθηκε στους βόρειους γείτονές μας , αρκεί να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν, είναι προσηλωμένοι στο κράτος διεθνούς δικαίου και φυσικά σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Για «οβιδιακή κυβίστηση» στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Με μία σκωπτική ανακοίνωση υποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «οβιδιακή κυβίστιση» και θυμίζοντας «τα ψέματα που σκόρπισε για να κερδίσει τις εκλογές».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Καλωσορίζουμε την οβιδιακή κυβίστηση του κ. Μητσοτάκη, που τώρα ζητά την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό εξάλλου είναι προς το συμφέρον, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης και μακάρι να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Το γεγονός ότι το αναγνωρίζει έστω και τώρα ο κος Μητσοτάκης είναι θετικό, παρά τα τόσα και τόσα ψέματα που σκόρπισε για να διχάσει τους Έλληνες και να κερδίσει τις εκλογές. Την επόμενη φορά που θα αναφερθεί στους ‘βόρειους γείτονές’ μας, ίσως και να καταφέρει να αρθρώσει και το ‘Βόρεια Μακεδονία’. Έτσι και αλλιώς οι ‘Μακεδονομάχοι’ που τον βοήθησαν να εκλεγεί, έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι τους εξαπάτησε».

Κυβερνητικές πηγές: Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία

«Ο πρωθυπουργός ήρθε από χθες και συνεχίζει την προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα. Στους συνομιλητές του προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αγορών. Αυτή την απάντηση δίνει σε όσους τον συγχαίρουν για την εκλογή του και για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε..

«Επιμένουμε στο μήνυμα ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα», υπογραμμίζει η Αθήνα ενώ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες πρώτο θέμα είναι το Brexit.

«Αναμένουμε τις λεπτομέρειες και ελπίζουμε σε θετική κατάληξη» λένε από το κυβερνητικό στρατόπεδο και σημειώνουν ότι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ιρλανδό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, υπήρξε καταρχάς θετική αντιμετώπιση.

Στις Βρυξέλλες τίθενται τα θέματα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, το μεταναστευτικό-προσφυγικό και το ζήτημα της διεύρυνσης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Συγκεκριμένα για το τελευταίο, στις Βρυξέλλες έχουν εκδηλωθεί ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις. Όπως αναφέρουν από το επιτελείο της κυβέρνησης, κάποιες χώρες θέλουν η διεύρυνση να προχωρήσει, κάποιες να μην προχωρήσει καθόλου και άλλες να γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις για την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία. «Δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσει», συμπληρώνουν.

Για την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που προβλέπει ένα πλαίσιο κυρώσεων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευθεί το επόμενο διάστημα. Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως κοινή θέση των κρατών-μελών της Ε.Ε., είναι να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, «εκεί που υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ώστε και να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και να μην εγκαταλειφθούν οι πρόσφυγες». Προσθέτουν ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με την κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της. «Υπάρχουν συζητήσεις και περιμένουμε να δούμε στο δείπνο αν θα υπάρχει θετική κατάληξη» συνεχίζουν, ενώ ξεκαθαρίζουν πως «όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ζητήσει να σταματήσει η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία».

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Β για το οποίο έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν πως «αν δούμε ότι δεν αποδίδουν οι ενέργειες της Ε.Ε. να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί άλλους τρόπους ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Τα εργαλεία για αυτό θα τα δούμε στη συνέχεια και αφού συμφωνήσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».