ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΕΑ 28/2/2012 ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

Μπορεί να έχει περάσει περισσότερο από μία εβδομάδα από το περιστατικό της ένοπλης κλοπής που μας σόκαρε και μας βύθισε στη θλίψη, όμως οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές. Και θα παραμένουν ανοιχτές όσο ευρήματα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας παραμένουν μακριά από το Μουσείο που τα στέγαζε.

Η ένοπλη ληστεία του Μουσείου της Ολυμπίας πρέπει να μας προβληματίσει όλους:

Να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, που παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΤ, δεν αντιμετώπισε την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πολιτισμού, αλλά τις άφησε λαβωμένες από τις οριζόντιες πολιτικές περικοπών στο χώρο του δημοσίου. Ολόκληρη η Αρχαιολογική Υπηρεσία το 2011 πήρε 12 εκ. ευρω από τον τακτικό προϋπολογισμό (για όλες τις Εφορείες και τα Μουσεία σε όλη την Ελλάδα). Με την εφεδρεία χάσαμε το 10% των εργαζόμενων στον πολιτισμό, ενώ ακόμη και σήμερα, μετά την κλοπή, ο εφαρμοστικός νόμος του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή προβλέπει επιπλέον περικοπές από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΤ. Ακόμη και μετά την κλοπή στην Πινακοθήκη, δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα προσοχή το θέμα της ασφάλειας των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, παρότι είχε ήδη χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου.

Να προβληματίσει όλους εμάς τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αφού και πάνω μας πέφτει το χρέος να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, όπως και άλλοι συνάδελφοί μας πριν από μας . Να συμβάλλουμε στη συνεργασία όλων των κλάδων και ειδικοτήτων ώστε να αντιμετωπιστούν συλλογικά τα προβλήματα. Να μην πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας, να μην ξεχάσουμε ότι η πραγματική προστασία των αρχαιοτήτων είναι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που είναι ανοιχτοί στην κοινωνία, που αγκαλιάζονται από τους επισκέπτες, που αποτελούν ανοιχτούς χώρους εκπαίδευσης και παραγωγής πολιτιστικής συνείδησης.

Να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας, καθώς η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί  κοινή περιουσία όλων μας, όλου του ελληνικού λαού, και ως τέτοια πρέπει να προστατεύεται. Είναι ζήτημα της ίδιας της κοινωνίας να ιεραρχήσει αξιακά τις προτεραιότητές της: ο πολιτισμός αποτελεί τον κοινό μας τόπο και κοινό μας προορισμό. Θα ’πρεπε να το διεκδικούν οι ίδιοι οι πολίτες ως κοινωνικό αγαθό, πλάι στην υγεία και την παιδεία, θα ’πρεπε ως κοινωνία να μην δεχόμαστε «εκπτώσεις» στους τομείς αυτούς.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων:

1. Ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για τα θέματα ασφάλειας και προστασίας των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με όλα τα σωματεία εργαζομένων και τις Υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτό. Για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας και της φύλαξης, για τον εντοπισμό των προβλημάτων και των κενών σε προσωπικό και μέσα και την άμεση θεραπεία τους.

2. Θα αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάγκης προστασίας της, ως κοινής περιουσίας του ελληνικού λαού, των λαών της Ευρώπης και ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα απευθυνθούμε καταρχάς στους συναδέλφους μας αρχαιολόγους των σχολών και ιδρυμάτων του εξωτερικού, στους διανοούμενους και τα κινήματα που αναπτύσσονται στις πρωτεύουσες της Ευρώπης για την υπεράσπιση του ελληνικού λαού.

Συνέντευξη Τύπου της Δέσποινας Κουτσούμπα – αρχαιολόγος, πρόεδρος ΣΕΑ