Ο Γιούνκερ χαιρέτισε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Αθήνα αλλά τόνισε ότι απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών, ενώ πριν από την τελική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI. Επίσης, όπως πρόσθεσε, θα ληφθεί υπόψη η έκθεση της τρόικας που θα οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του νέου μνημονίου που θα συνοδεύσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Σε λίγη ώρα αναμένεται στις Βρυξέλλες η σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης  

Θετική θεωρείται και η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ISDA ότι δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός το PSI και δεν ενεργοποιούνται τα CDS.

Κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στα ελκυστικά δεδομένα του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και έκανε λόγο για μια μοναδική προσφορά.

«Έχουμε τη συγχρηματοδότηση, το αγγλικό δίκαιο, το sweetener, πληρωμή 30 δισ. ευρώ σε ρευστό και την ρήτρα ΑΕΠ. Αυτή είναι μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά. Είμαι βέβαιος πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου», τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup.

«Αν η Ελλάδα πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να ανάψουμε το πράσινο φως σε όσα χρειάζονται, για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων» δήλωσε, ο Β. Σόιμπλε. «Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός» πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. «Αυτά που ζητήθηκαν σε γενικές γραμμές έχουν υλοποιηθεί και αυτό ευνοεί την αποδέσμευση (του δεύτερου πακέτου στήριξης), όμως αναμένουμε την τελική έκθεση της τρόικας» πρόσθεσε.

«Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει» επεσήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.