Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο πρώην βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, υποστήριξε ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά προχώρησαν σε διαγραφές και έκλεισαν τα γραφεία των χρυσαυγιτών στη Νίκαια.

«Διαγράψαμε χωρίς εξηγήσεις όποιον εμπλεκόταν. Εκείνη την ημέρα κλείσαμε τα γραφεία στη Νίκαια. Τον Πατέλη δεν τον ξαναείδαμε στα κεντρικά», ανέφερε ο Παναγιώταρος προσπαθώντας να υποστηρίξει την ηγεσία του ναζιστικού μορφώματος. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Μίχος είχε τονίσει πως δεν υπήρξαν διαγραφές. Τα όσα υποστήριξε ο Παναγιώταρος διαψεύδονται και από τα όσα έχει δηλώσει ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, που κατά τη διάρκεια της απολογίας του είχε δηλώσει ότι σταμάτησε να πηγαίνει στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων όταν προφυλακίστηκε, ενώ έχει επιβεβαιώσει την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ι. Λαγό, στην οποία ο περιφερειάρχης Πειραιά τον διαβεβαιώνει «Γιώργο μένεις».

Ραγδαίες εξελίξεις – Βόμβες Μίχου για Μιχαλολιάκο, Πολιτικό Συμβούλιο: «Ήξεραν για Αιγύπτιους και Φύσσα, ζήτησα διαγραφές, δεν εισακούστηκα»

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του  Παναγιώταρου για τον αν είναι σε γνώση του τέτοια τηλεφωνήματα, στα οποία ο Γιάννης Λαγός (ευρωβουλευτής που εξελέγη με τη ΧΑ και στη συνέχεια αποχώρησε)  είναι σε επικοινωνία με άτομα της Τοπικής που κατηγορούνται για τη δολοφονία Φύσσα. «Αυτές τις διεργασίες σε αυτούς που έκαναν τις διεργασίες», δήλωσε αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον Λαγό.

Ερωτηθείς για το αν η ΧΑ είχε στρατιωτική δομή, ο Παναγιώταρος απάντησε πως θα έπρεπε να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. «Μακάρι να ήταν γιατί ο μόνος θεσμός που λειτουργεί σήμερα είναι ο στρατός καθώς μπορεί να αντεπεξέλθει σε σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς όταν τίποτε άλλο δεν λειτουργεί. Γι’ αυτό λέω μακάρι η Χρυσή Αυγή να λειτουργούσε ως στρατιωτική μονάδα».

Σε ερώτηση για τη στρατιωτική ενδυμασία σχολίασε ότι δεν υπήρχε «dress code», ενώ επέμεινε στο ρατσιστικό αφήγημα για τους αλλοδαπούς που «είναι χορτάτοι», όταν ρωτήθηκε για τα «συσσίτια μόνο για Έλληνες» που διοργάνωναν οι χρυσαυγίτες. «Τους αλλοδαπούς τους ταΐζουν τόσες ΜΚΟ. Είναι χορτάτοι. Ο Έλληνας πεινάει σήμερα».

Αναφερόμενος στον ναζιστικό χαιρετισμό, υποστήριξε πως «δεν προβλέπεται από το κόμμα ναζιστικός χαιρετισμός», προσθέτοντας ότι από την ηγεσία της ΧΑ υπήρχε κατηγορηματική εντολή για «το χέρι κάτω».

Ο ναζιστικός χαιρετισμός που «έχει καλή ενέργεια»

Είχε προηγηθεί η ομιλία του επίσης πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, ο οποίος έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση του Χίτλερ» και διαψεύδοντας τον Παναγιώταρο, υπεραμύνθηκε του ναζιστικού χαιρετισμού λέγοντας ότι έχει «καλή ενέργεια» και είναι «ο μόνος τρόπος» για να χαιρετήσεις κάποιον που έχεις απέναντι σου.

«Εγώ αν βρω ένα συχωριανό μου, σηκώνω το χέρι και τον χαιρετώ, αν χαιρετήσω έτσι ή έτσι πάει να πει ότι είμαι από τη Μύκονο εγώ; αυτός ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χαιρετήσεις κάποιον απέναντί σου. Είναι ο καλύτερος χαιρετισμός που υπάρχει και θα σας το εξηγήσω υπάρχει αυτό που λέμε «όλα δεξιά», ο χαιρετισμός που είναι πάντοτε δεξιά, ο Αχχιλέας όταν τον βάφτισε η μάνα του, αντί να τον βουτήξει όλο μέσα του άφησε κάτω αριστερά ένα αρνητικό σημείο, εγώ δεν χαρίζω τίποτα από την ιστορία της Ελλάδος, ούτε στον Χίτλερ, ούτε στον Τσώρτσιλ, ούτε στον Στάλιν».

Όταν η πρόεδρος τον ρώτησε «μόνο και μόνο λέτε που έχει δαιμονοποιηθεί από τον Χίτλερ, δε θα σας έκανε να πείτε να μην χρησιμοποιήσετε τον χαιρετισμό;», ο Μπαρμπαρούσης απάντησε «όχι, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Εμένα μου αρέσει. Είναι και καλή ενέργεια».

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν έχει δει σύμβολα ναζιστικά που να παραπέμπουν στην ναζιστική Γερμανία, ο Μπαρμπαρούσης ισχυρίστηκε ότι ακόμα και στη Βουλή υπάρχουν σβάστικες. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον ισχυρισμό του, έκανε αναφορά σε μάρκες ρούχων και παπουτσιών.

«Αν μιλάμε για τον μαίανδρο ή το γαμμάδιο ή σβάστικα που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ, τη χρησιμοποίησε μεν, δεν είναι ναζιστικό. Αν πάμε από το Περού μέχρι την Ιαπωνία βλέπουμε παντού, στη Βουλή περπατάμε πάνω στις σβάστικες.

Παντού είναι, στα πατώματα, στα μάρμαρα, παντού. Οπότε εγώ δε θα το αφήσω στον Χίτλερ. Αν τους πειράζουν οι ναζιστοφάγοι να αφαιρέσουν τις λαμπαδηδρομίες που χρησιμοποιήθηκαν το ’36 στο Βερολίνο αλλά τα Adidas και τα Nike δεν τους ενοχλούν. Οι σβάστικες τους ενοχλούν…».