«Για να λάβουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας, στην πραγματικότητα έπρεπε και de jure να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» εκτίμησε ο κ. Τοντόροβιτς και πρόσθεσε ότι όλες οι ιστορίες και οικονομικά προνόμια, λόγω του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, είναι μόνον κενές υποσχέσεις.

«Όσον αφορά τις υποσχέσεις για κάποια οικονομικά προνόμια για τη Σερβία και την πρόσβαση σε πόρους, στοχεύουν στην εξαπάτηση των πολιτών της Σερβίας ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές» είπε ο κ. Τοντόροβιτς.

«Η Τουρκία εδώ και 40 χρόνια είναι υποψήφια χώρα και δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε. Η ΠΓΔΜ είναι υποψήφια από το 2005 και εν τω μεταξύ το βιοτικό της επίπεδο υποβαθμίστηκε» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του SRS και εκτίμησε ότι το ίδιο θα συμβεί και στη Σερβία, αν παραμείνει «στην πορεία χωρίς εναλλακτική επιλογή»

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού συνασπισμού «Για ευρωπαϊκή Σερβία» Νάντα Κολούντζιγια δήλωσε ότι η λήψη καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας για τη Σερβία σημαίνει βελτίωση της διεθνούς της θέσης και σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές ότι είναι χώρα, στην οποία αξίζει να επενδύσουν.

Με την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, η Σερβία έλαβε επιβεβαίωση ότι σε προβλεπόμενο χρόνο θα βρεθεί στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, δήλωσε το στέλεχος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπράνκο Ρούζιτς.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταθούμε με τα δύο πόδια στη γη και να εργαστούμε για την ανάπτυξη των θεσμών μας, την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με την ευρωπαϊκή και να βελτιώσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας- να αναπτύξουμε την οικονομία, την κοινωνία και το κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και να προετοιμαστούμε για την ένταξη στην ΕΕ» ανέφερε ο κ. Ρούζιτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συνασπισμού Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα – Ενωμένη Σερβία στη Σερβική Βουλή.