Σύμφωνα με το EUobserver, η Κάθριν Άστον που ήδη έχει τεθεί και επικεφαλής του διεθνούς φιλελεύθερου think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, Wilson Center, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας GardaWorld.
Η Άστον, κατά την περίοδο 2009-2014 και επί προεδρίας Μπαρόζο, διατέλεσε Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, καθώς και πρώτη αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Πέντε χρόνια αργότερα, η Άστον ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο Εμανουέλ Μπαρόζο, που μετά από την θητεία του ως πρόεδρος της Κομισιόν πριν τον Γιουνκέρ, και έχοντας διατελέσει προηγουμένως και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, έλαβε θέση μη εκτελεστικού προέδρου διεθνών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, όπως και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και άλλα υψηλά ιστάμενα ευρωστελέχη που έχουν μεταπηδήσει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς το εμπόδιο οποιουδήποτε ασυμβίβαστου.
Κατά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η 63χρονη βαρόνη που σήμερα κατέχει θέση στη Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, προχώρησε η ίδια στην ανακοίνωση της συνεργασίας της με την πολυεθνική, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Συγκεκριμένα, σε σχετικές ερωτήσεις του EUobserver για τη φύση και το περιεχόμενο της συνεργασίας της με την GardaWorld, αρνήθηκαν να απαντήσουν, τόσο η Άστον, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δε καναδική εταιρεία αρκέστηκε να δηλώσει πως «λόγω της φύσης της εργασίας μας και των συμβατικών υποχρεώσεων μας, δεν αποκαλύπτουμε πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες συμβάσεις ή προσωπικό, πέραν αυτών που είναι διαθέσιμα στο κοινό».
Η Άστον δεν είναι το μόνο πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσλαμβάνεται στην εν λόγω εταιρεία, καθώς ο Κένεθ Ντιν που διατέλεσε «επικεφαλής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων» της Κομισιόν, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο τη συνεργασία του με την εταιρεία, και μάλιστα λιγότερο από έναν χρόνο από την αποχώρησή του από το ευρωπαϊκό αξίωμα, ενώ ήδη ελέγχεται για τα πεπραγμένα του.
Διαβάστε περισσότερα για τις περιστρεφόμενες πόρτες:
Η μάχη των security
Σημειώνεται πως η GardaWorld απολαμβάνει την ίδια ώρα συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κατά την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ελέγχεται τουλάχιστον για μία από τις επιχειρήσεις που έχει αναλάβει από την ΕΕ, στη Σομαλία.
Το ίδιο δημοσίευμα αναδεικνύει ακόμα πιο αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τη μάχη μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που μένεται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπογραμμίζει πως η βασική ανταγωνίστρια της GardaWorld, η G4S, κατέχει σήμερα τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες συμβάσεις της Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία της οποίας μέχρι πρότινος διατέλεσε γενικός διευθυντής στο ελληνικό τμήμα ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, προστατεύει, μεταξύ άλλων, τις πρεσβείες της ΕΕ στη Βολιβία, τη Μποτσουάνα, το Τζιμπουτί, τη Γκαμπόν, τη Γκάμπια, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νότια Αφρική, καθώς και μια αποστολή της ΕΕ στην Ουκρανία. Επίσης προστατεύει τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία. Ακόμη, αναφέρεται πως δύο βρετανικές εταιρείες, η Page Protective Services και η Saladin Security, «τα πηγαίνουν εξίσου καλά», με την πρώτη να καταφέρνει να εξασφαλίσει μεγάλα συμβόλαια στο Αφγανιστάν.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, το Brexit αναφέρεται να φέρει τα πάνω κάτω στους κανονισμούς για τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας, καθώς σχετική ρήτρα προβλέπει πως «μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι κανόνες πρόσβασης στις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων της ΕΕ από οικονομικούς φορείς εγκατεστημένους σε τρίτες χώρες θα ισχύουν για υποψήφιους ή προσφέροντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».
Γι’ αυτό τον λόγο, όπως αναφέρεται, η G4S λειτουργεί πλέον με θυγατρικές εταιρείες σε διάφορες χώρες, όπως στη χώρα μας, και έτσι ο ανταγωνισμός ενόψη Brexit αναμένεται να αυξηθεί.
«Μένει να φανεί αν θα καταφέρει η Άστον να βοηθήσει την gardaWorld να προωθήσει την ευρωπαϊκή της ατζέντα» καταλήγει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, σημειώνοντας πως νωρίτερα μέσα στο 2019 επιχείρησε να εξαγοράσει την G4S για 3,5 δισ. ευρώ, την οποία και απέρριψε η G4S.
Διαβάστε περισσότερα: