Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την απολογία του είναι η πλήρης στήριξη στη γραμμή Μιχαλολιάκου για τη βραδιά της δολοφονίας Φύσσα. Θυμίζουμε ότι η Ελένη Ζαρούλια, η σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, είχε ισχυριστεί στο δικαστήριο πως ο Μιχαλολιάκος δεν έμαθε για τη δολοφονία Φύσσα παρά την επόμενη μέρα. Αυτό ειπώθηκε σε πείσμα κάθε λογικής αλλά και ισχυρισμών άλλων κατηγορουμένων που είχαν ήδη διατυπωθεί στο δικαστήριο. Ο Λαγός κατέθεσε στην ίδια γραμμή, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι ήταν έμπιστος του αρχηγού, επικεφαλής της ασφάλειάς του, μίλησαν μεν το βράδυ της δολοφονίας, αλλά μόνο για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας! Δεν του ανέφερε τίποτα για τη δολοφονία, επειδή δεν είχε ακόμα διαπιστωθεί τίποτα με βεβαιότητα, κατά τη δήλωσή του.

Ίσως δεν είναι παράτολμο να υποθέσει κανείς ότι αυτό το γεγονός, μαζί με το γεγονός ότι η αποχώρηση Λαγού από τη Χρυσή Αυγή έχει γίνει με τρόπο ανώδυνο, για τον οποίον θα μιλήσουμε παρακάτω, μπορεί να δείχνει ότι η αποχώρηση βολεύει τη Χρυσή Αυγή, που θα αφήσει τον Λαγό να αντιμετωπίσει πολύ βαριές κατηγορίες χωρίς να παρασύρει την οργάνωση. Όλα αυτά είναι βεβαίως μόνο υποθέσεις, αλλά δεν φαίνεται να είναι εντελώς ανυπόστατες.

Την αποχώρησή του την απέδωσε σε πολιτικές διαφωνίες με το κόμμα, και μάλιστα διευκρίνισε ότι εννοεί πως o ίδιος ανήκει σε αυτούς που ήθελαν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα του κόμματος, σε άτομα που θα είχαν πατριωτικές ευαισθησίες, «ακόμα και από την αριστερά», που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο οι ίδιοι, αλλά θα αντιμετώπιζαν με ευαισθησία «τη λαίλαπα της λαθρομετανάστευσης. Θεωρούσα ότι έπρεπε να αποταθούμε σε άλλη ομάδα ανθρώπων, να γίνει ένα άνοιγμα, επειδή βλέπουμε την πατρίδα μας να κινδυνεύει. Όχι δηλ. μόνο πατριώτες, αλλά που θα ήθελαν να αντισταθούν στα όσα συμβαίνουν, στη λαίλαπα των λαθρομεταναστών. θα έπρεπε να κάνουμε ένα άνοιγμα σε ανθρώπους που μπορεί να μην είναι τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε εμείς, αλλά θα ήθελαν να αντισταθούν και από άλλους χώρους.  Ακόμα και αριστεροί».

Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με κάποιον που παίρνει αποστάσεις βεβαίως από την εγκληματική δράση της οργάνωσης, μια που ο Λαγός βρίσκεται στον στενό πυρήνα των εγκληματικών δράσεων.

Ίσως η πιο δύσκολη στιγμή της δίκης ήταν η παρακολούθηση ενός εκτενούς λογύδριου του Λαγού για τη δυσπιστία του προς το δικαστήριο και την «αστική δικαιοσύνη». Εξήγησε ότι υπάρχει μια σκευωρία εναντίον της Χρυσής Αυγής την οποία το δικαστήριο δεν διερευνά, λοιπόν δεν έχει καμία εμπιστοσύνη. Η πρόεδρος τον άφησε να ολοκληρώσει, χωρίς αυτή τη φορά να ζητήσει από τον κατηγορούμενο να περιοριστεί μόνο στο κατηγορητήριο και τις ερωτήσεις της έδρας, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Όσο δύσκολο και αν ήταν να παρακολουθεί κανείς μία ομιλία που έδινε την εντύπωση ότι έχει μεταφερθεί σε κάποια τοπική της Χρυσής Αυγής και ακούει το κήρυγμα σε συνδυασμό με τη φυσική παρουσία  του χρυσαυγίτη βουλευτή, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η στάση του δικαστηρίου γενικά είναι να αποφεύγει οποιαδήποτε κίνηση που θα έδινε λαβή στους χρυσαυγίτες να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη σεβασμού προς τα δικαιώματά τους.

«Μας τραβολογάτε εδώ και εξήμιση χρόνια να απολογηθούμε για βεγγαλικά. Δεν αποδέχομαι, γι αυτό, την ελληνική δικαιοσύνη [. Θα τα ξαναπώ. Δεν τα αποδέχομαι. Έρχομαι εδώ μόνο και μόνο να μην πει κανείς ότι το απέφυγα. Θα ήθελα να δω την έδρα του δικαστηρίου αν ήταν εδώ ακροαριστεροί με καλάσνικοφ.

Κι αν δεν σας τα είπαν οι υπόλοιποι θα σας τα πω εγώ, ντροπιάσατε όλη τη διαδικασία και αν κάνατε τους υπόλοιπους 68 να φοβηθούν, εμένα δεν θα με κάνετε να φοβηθώ, είμαι υπερήφανος Έλληνας εθνικιστής και πατριώτης, βρέθηκα στη φυλακή και βρίσκομαι εδώ επειδή έδωσα φαγητό και αίμα σε Έλληνες, συζητάτε εδώ και 4 χρόνια για φωτογραφίες, επειδή δεν έχετε τίποτε άλλο, και συζητάμε για μηνύματα με συγκατηγορούμενό μου. Πού αλλού θα γινόταν αυτό;

Είμαι βέβαιος όμως ότι γνωρίζετε πολύ καλά. Ξέρετε εσείς οι ίδιοι αλλά δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε αυτά που έχουν γίνει, το γνωρίζετε αν ο Λαγός και ο Μιχαλολιάκος είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης δεν τολμήσατε να το αμφισβητήσετε, να μπείτε στην ουσία. Γνωρίζατε την παρέμβαση Ντογιάκου. Εάν αυτά που είπε ο Μπαλτάκος είναι αληθή γιατί τα ξεπερνάτε τόσο εύκολα; Είναι ντροπιαστική η διαδικασία που ακολουθείτε και δεν ξέρω για το κατά πόσο θα είστε υπερήφανοι μετά και εσείς και οι συνάδελφοί σας για την απόφαση που θα βγάλετε. Αν είχαν συμβεί σε εσάς το 1/1000 θα ήσασταν, είμαι βέβαιος, πιο εκνευρισμένοι από όσο εγώ τώρα. Φτάσαμε στο σημείο οι μηνύσεις μου να μην εξεταστούν ποτέ. Αν αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη, δεν με εκφράζει και δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί της».

«Εκδρομές» 

Παρά τις δεκάδες φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν χρυσαυγίτες να παρελαύνουν ομοιόμορφα ντυμένοι και  να υπακούν σε παραγγέλματα, ο Λαγός δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, ισχυριζόμενος ότι στις κινητοποιήσεις τους υπήρχαν «άνθρωποι με κοιλιά και σημαιάκια» που περπατούσαν ανομοιόμορφα.

Μπορεί να μην έδειξε το ίδιο απογοητευμένος με τον Κασιδιάρη, που είχε δηλώσει ότι απογοητεύτηκε όταν προσπάθησε στο Μελιγαλά να οδηγήσει τους χρυσαυγίτες με βηματισμό, αλλά αναφερόμενος στις «εθνικιστικές κατασκηνώσεις» και στις εκπαιδεύσεις με όπλα , η απάντηση του ήταν εξίσου πειστική με του Κασιδιάρη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι έκαναν παιχνίδια στη θάλασσα.

«Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν εκδρομή. Δεν έχω δει σε φωτογραφίες αυτές κάποιον να σφάζει, είναι δυνατόν αν κατηγορούμαστε ως εγκληματική οργάνωση με φωτογραφίες; Αν ήταν ακροαριστερή οργάνωση θα είχε καταπέσει αυτό». 

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από «εκδρομές» χρυσαυγιτών

Η «ιδεολογική μάχη» και τα «χαστούκια» που ανοίγουν κεφάλια

 Για την δολοφονική επίθεση των χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ το 2013, ο Λαγός ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για «ιδεολογική μάχη» και «συνηθισμένο συμβάν μεταξύ οπαδών πολιτικών κομμάτων». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής,  Σωτήρη Πουλικόγιαννη, του οποίου το κεφάλι άνοιξαν οι χρυσαυγίτες.

«Οι κομμουνιστές στο Πέραμα είχαν μάθει να κάνουν ό,τι θέλουν, έσβηναν τα συνθήματα μας γιατί δεν τους άρεσε και εμείς μετά σβήναμε συνθήματα τους και κατεβάζαμε αφίσες. Ήταν μια ιδεολογική μάχη. Και μας λένε ότι έγινε δολοφονική επίθεση σε κάποιον που βαράει με καδρόνια. Εγώ έχω δει τον Πουλικόγιαννη σε άλλα 20 επεισόδια. Και οι χρυσαυγίτες τραυματίστηκαν, αλλά δεν βγήκαν τα παιδιά της ΧΑ για να παρουσιάσουν ιατρικές γνωματεύσεις».

Ερωτηθείς για τη μετέπειτα στιχομυθία του με τον Δεβελέκο, στην οποία λέει «ισοπεδωθήκανε και τα 45 άτομα που ήταν εκεί πέρα, τους λιώσαμε, τους λιώσαμε, ο Λαγός έκανε λόγο για «χαστούκια» που έριξαν οι χρυσαυγίτες ευρισκόμενοι σε θέση άμυνας. «Είπα ότι έπεσαν κάποια χαστούκια. Είχα πει ότι σε συμπλοκή με το ΚΚΕ δεν θα στεναχωριόμουν αν οι χρυσαυγίτες αμύνονταν και του ΚΚΕ έτρωγαν πέντε χαστούκια».

Ο Πουλικόγιαννης με ανοιγμένο κεφάλι από τα «χαστούκια» των χρυσαυγιτών