«Λαϊκισμός» και μέριμνα για τους «συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται» η απάντηση της κυβέρνησης για το δημοσίευμα των FT
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται «ενάντια στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», τόνιζει εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times, που ασχολείται με την διάταξη που προστέθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών».
Financial Times: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε υπέρ υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Αλέξης Τσίπρας «επέλεξε τον φτηνό λαϊκισμό», ενώ ο Στέλιος Πέτσας υποστηρίζει ότι «σε καμία παλαιά υπόθεση δεν αποδεσμεύονται αυτόματα λογαριασμοί και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, καθώς το σχετικό Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί, εντός τριών μηνών, να ζητήσει να παραμείνουν δεσμευμένα προκειμένου να εξετάσει την ουσία των σχετικών υποθέσεων»
Ωστόσο στο δημοσίευμα των Financial Times για τις διευκολύνσεις υπόπτων για ξέπλυμα και διαφθορά, γίνεται αναφορά στην συγκεκριμένη ρύθμιση, με πηγές του διεθνούς μέσου ότι «ότι το ο κύριος όγκος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανέρχεται στο 1,02 δισ. ευρώ, και θα πρέπει πιθανότατα να επιστραφούν»
Παράλληλα, οι FT αναφέρουν ότι:
«Αυτή η τροποποίηση, που ανήκει σε μία γενικότερη διαδικασία αλλαγών του ποινικού κώδικα, αντιτίθεται στις διεθνείς πρακτικές με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να συμμορφώνεται.
Σύμφωνα με την Financial Action Task Force, την παγκόσμια ομάδα περιφρούρησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το Greco, τον φορέα κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και οι περιουσίες που «παγώνουν» κατά τη διάρκεια εγκληματικής έρευνας θα πρέπει να μείνουν «παγωμένα» μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες δικαιοσύνης.»
Ο Στέλιος Πέτσας συνεχίζει λέγοντας:
«Βέβαια, θα περίμενε κανείς από μια σοβαρή αντιπολίτευση να νοιάζεται για την πολύχρονη ταλαιπωρία τόσων συμπολιτών μας που άδικα παραμένουν όμηροι των πολύ αργών ρυθμών εξέτασης των υποθέσεων τους. Και μάλιστα όμηροι, χωρίς να τους έχει καν ασκηθεί ποινική δίωξη, δηλαδή μια διαδικασία που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ίσως και παγκοσμίως, και που σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει με ένα Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου.»
Οι Financial Times τονίζουν ότι η ρύθμιση εξυπηρετεί μερικούς «Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο».
«Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για αυτό. Ούτε και ενδιαφέρεται για τους συμπολίτες μας που υφίστανται τόση ταλαιπωρία. Φαίνεται ότι όλοι αυτοί περισσεύουν στον “ΣΥΡΙΖΑ του 3%” με τον οποίο φλερτάρει ο κ. Τσίπρας» καταλήγει η δήλωση Πέτσα.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να καταγγείλει και τους FT για λαϊκισμό
«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξέχασε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει για φθηνό λαϊκισμό και τους Financial Times που κάνουν τις αποκαλύψεις» αναφέρει η νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που εκδόθηκε λίγο αργότερα. Στη συνέχεια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ερωτήματα στην κυβέρνηση:
«Πέρα από τις γελοίες δικαιολογίες, ο κ. Πέτσας δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποδεσμεύονταν μόνο εάν δικαιώνονταν τελεσίδικα, ενώ τώρα, πριν υπάρξει καν διερεύνηση του κατά πόσο εμπλέκονται όντως σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, θα μπορούν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν.
Οπότε τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι απλά και συγκεκριμένα:
- Με τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση ευνοεί ή όχι υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, στους οποίους επιστρέφεται άνω του 1 δις. ευρώ, όπως λένε και οι Financial Times;
- Ως «όμηρους συμπολίτες μας» από «την αργή εξέταση των υποθέσεων», τους οποίους απελευθερώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εννοεί «υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές», όπως καταγγέλλουν οι Financial Times ή διαψεύδει και τους FT;
- Αφού είναι τόσο φθηνός λαϊκισμός, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;»