Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε προ ημερών ο ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ουκρανία αντιτάχθηκαν σε ψήφισμα καταδίκης του ναζισμού στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του katiousa.gr, οι ΗΠΑ καταψηφίζουν για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά το συγκεκριμένο ψήφισμα, με πρόφαση πως πρόκειται για «απόπειρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να νομιμοποιήσει τα αφηγήματα παραπληροφόρησης της», ενώ προσθέτουν ότι με τη στάση τους προστατεύουν «την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε απαράδεκτους περιορισμούς».

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας, όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία άνοδος των ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων,  επικαλέστηκε την «πολύ σκληρή μάχη που έδωσαν οι Ουκρανοί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θυσιαζόμενοι για τον αφανισμό του ναζισμού».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετοι με το ψήφισμα της Ρωσίας, θεωρώντας πως «το ψήφισμα δεν έχει καμία σχέση με την πάλη κατά του ναζισμού», ενώ κατηγόρησε τους εισηγητές για «προσπάθεια μονοπώλησης της νίκης επί του ναζισμού επιδιώκοντας πολιτικά συμφέροντα» και έκανε λόγο για τροποποιήσεις που πρότεινε η Ουκρανία για το ψήφισμα, που δεν έγιναν δεκτές.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πήραν θέση στο ψήφισμα. Ο αντιπρόσωπος της Φινλανδίας, μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης, ισχυρίστηκε ότι «η πάλη κατά του ρατσισμού πρέπει να περιλαμβάνει τη διδασκαλία της ιστορίας και να μη χρησιμοποιείται για ζητήματα με πολιτικά κίνητρα» και έβαλε από το «παράθυρο» τη θεωρία των δύο άκρων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η πάλη ενάντια σε σύγχρονες μορφές εξτρεμιστικών και ολοκληρωτικών ιδεολογιών πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα».