Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ» καλώντας τον πρωθυπουργό να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή του νομοθετεί κατά τρόπο που «αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττοντας το αίσθημα της δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως χρησιμοποιείται απέναντι στους ανήμπορους, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παραβιάζει τον νόμο σε όφελος των «μπαχαλάκηδων με κοστούμια», επαναφέροντας τις παθογένειες που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας.

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων. Αυτές  είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο δημοσίευμα των Financial Times για τα «δώρα» που κάνει η κυβέρνηση στους ισχυρούς υπέρ υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. «Με ποια λογική η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;» διερωτήθηκε ο Α. Τσίπρας. Απατώντας στο επιχείρημα της ΝΔ ότι αυτό συμβαίνει «για να μην είναι σε ομηρία οι πολίτες όσο αργεί η Δικαιοσύνη» , διερωτήθηκε εκ νέου με σαρκαστικό τρόπο αν κρίνονται ως πολίτες σε ομηρία υπόδικοι επιχειρηματίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες που οι λογαριασμοί τους έχουν δεσμευθεί γιατί ελέγχονται για ξέπλυμα.

Σχετικά με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ’ ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».

Υπογράμμισε ότι με αυτές τις νομοθετήσεις η κυβέρνηση δεν «θα προσελκύσει τις επενδύσεις που επιθυμεί, καθώς οι επενδυτές πάνε σε χώρες «που έχουν νόμους» και όχι «ασυδοσία» και «ανταλλαγές κάτω από το χαλί».

Ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφαση για «δώρα» στους ισχυρούς

Ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε στις επιθέσεις του Α. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει «σε παγίδα έντασης και προσωπικών χαρακτηρισμών, καθώς  έχω μια χώρα να κυβερνήσω και ένα λαό να ενημερώσω».

Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι επιθυμεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο, σε αντίθεση με τον ίδιο που θέλει να τη μετατρέψει «σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο». Υποστήριξε ότι ο Α. Τσίπρας προσπάθησε με επίμονο τρόπο να αναδείξει τις υποθέσεις σκανδάλων και διαπλοκής, χωρίς αυτό να του βγει σε καλό.

«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο. Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή».

Σχετικά με τις κατηγορίες περί μπαχαλάκηδων με κολάρα, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι δεν κάνουν πλάτες στους ισχυρούς και θα εφαρμόζουν τους νόμους και για τους δυνατούς και για τους αδύναμους. ««Είναι προκλητικό να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί “λευκών κολάρων”, μας τους είπατε και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων. Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι».

Αναφερόμενος στο θέμα της δίωξης τραπεζικών στελεχών κατ’ έγκληση, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως οι τράπεζες λειτουργούν στον χώρο της ελεύθερης οικονομίας και πως αυτές θα πρέπει θα πρέπει να κινητοποιούν τον μηχανισμό διερεύνησης, επισημαίνοντας ότι  έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό για τέτοιου είδους κινήσεις.

«Η παλιά τακτική οδήγησε τραπεζικά στελέχη σε ακινησία. Αυτό ερχόμαστε να θεραπεύσουμε. Για δικαστικές διερευνήσεις που έχουν ξεκινήσει, υπάρχει η μεταβατική περίοδος 2 μηνών για να γίνει έγκληση. Καμία υπόθεση δεν κλείνει. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να ασκήσουν έγκληση. Η τραπεζική δραστηριότητα ελέγχεται και από την Τράπεζα της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η τεράστια αποεπένδυση. Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα έχει το θάρρος να υπογράψει για μια επιχείρηση και να σώσει θέσεις εργασίας, γιατί με αυτά που κάνατε εσείς κλείσανε εταιρίες επειδή τραπεζίτες φοβόντουσαν να υπογράψουν. Εμείς λάβαμε εντολή από τον λαό να βάλουμε μπροστά την παραγωγική οικονομία, να διορθώσουμε το τραπεζικό σύστημα, να δημιουργήσουμε δουλειές και αυτό θα κάνουμε».