Ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε ότι εντός 72 ωρών θα πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα ο πρέσβης της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης της Λιβύης, καθώς το βράδυ της Πέμπτης έληξε το τελεσίγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον πρέσβη ο οποίος είχε κληθεί να παραδώσει στην Αθήνα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι το οποίο δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης.
Η απόφαση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήρθε μετά την συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία και προβλέπει την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, κόντρα σε όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Ο Ν. Δένδιας δήλωσε πως ο πρέσβης άλλαξε στάση συγκριτικά με τα όσα είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, ενώ τόνισε πως η απέλαση του δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Επιτάχυνση συζητήσεων για ΑΟΖ με Αίγυπτο και «τελεσίγραφο» Δένδια στην Λιβύη
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Ν. Δένδια:
«Η ανάρτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.
Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
Πέραν των τυπικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.
Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο» καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.
Τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.
Μετά λύπης μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί, ο Λίβυος Πρέσβυς στην Αθήνα εκκλήθη στο Υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.
Θα ήταν σκόπιμο, ως προς αυτό, να διευκρινήσουμε τα εξής:
α) η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή.
β) Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν τεθεί.
γ) Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
δ) Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων».
Εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης
«Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» καταγγέλλει το ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών, επιτέθηκε στην αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης για την απόπειρα οριοθέτησης ζωνών, τονίζοντας πως αποτελεί ωμή παραβίαση το Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας
«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».
Στην Αθήνα την Πέμπτη ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής
Την ώρα που οι εξελίξεις με τον πρέσβη της Λιβύης δείχνουν να απομακρύνουν τις δύο χώρες, η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.