Απειλητικός Ερντογάν, επί παντός
«Είναι σημαντικό για τις διμερείς σχέσεις οι ΗΠΑ να μην κάνουν κινήσεις που δεν μπορούν να διορθωθούν […] αν το κρίνουμε απαραίτητο θα συζητήσουμε με όλες μας τις αποστολές, και θα κλείσουμε τις βάσεις στο Ινσιρλίκ και το Κιουρετσίκ, αν το κρίνουμε απαραίτητο».
Με αυτή την σαφή προειδοποίηση, και επαναλαμβάνοντας δύο φορές την φράση «αν το κρίνουμε απαραίτητο», ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε χτες στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στην Τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας ως «καθαρά πολιτική πράξη», και δήλωσε πως τον «στενοχωρεί ότι η πόλωση στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ είχε αρνητικές επιπτώσεις σε μάς [την Τουρκία] και ότι κάποιες ομάδες καταχρώνται τα της χώρας μας για να καταφέρουν να αδυνατίσουν τη θέση του Τραμπ».
«Δε θα καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια», συνέχισε. «Θα μιλήσω ξεκάθαρα: Μπορείς να μιλήσεις για την Αμερική χωρίς να μιλήσεις για τους Ινδιάνους; Είναι μια ντροπιαστική στιγμή της Ιστορίας των ΗΠΑ. Ανάλογα συνέβησαν και στην Αφρική. Μπορείς να ξεχάσεις τις Γαλλικές σφαγές στη Ρουάντα, στην Αλγερία; […] Οσο υπάρχουν αυτές οι σφαγές, δεν δικαιούνται να πουν τίποτε σε ένα έθνος με τη δική μας υπερήφανη Ιστορία».
Υπενθυμίζεται ότι η απειλή για την αναγνώριση των γενοκτονιών των αυτοχθόνων λαών από τις αποκιοκρατικές δυνάμεις, ήταν ένα από τα επιχειρήματα της Τουρκίας κατά της αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Για το Αιγαίο και τη Συρία
Αναφερόμενος στις «γεωτρήσεις στη Μεσόγειο», ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να συνεργαστεί με «Εταιρίες πολύ ισχυρές στη διεθνή κοινότητα». «Μετά την έγκριση της Συμφωνίας με τη Λιβύη από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, δε θα επιτρέψουμε καμμία μονομερή κίνηση, ούτε εμείς ούτε η Λιβύη.». Τόνισε επίσης ότι «αν η κυβέρνηση της Λιβύης μας ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη, θα αποφασίσουμε. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους βοήθεια στη Λιβύη. Μπορεί να προχωρήσουμε σε όσα βήματα μας επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο».
Η Τουρκία χαρακτηρίζει «μονομερή ενέργεια» κάθε ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αναγνωρίζει ως κράτος τα κατεχόμενα.
Αναφερόμενος στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρειο Συρία, καυχήθηκε ότι «ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Αμερικάνοι μπορούσαν να εξαφανίσουν τους τρομοκράτες του YPG/ΡΚΚ από την περιοχή, όπως είχαν υποσχεθεί. Οπότε, υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εμείς […] Χαρακτηρίζουν YPG/RKK ως Κούρδους, προσβάλλοντας τους Κούρδους αδελφούς μας».