Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ. Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή.

Νωρίτερα, εγκρίθηκε η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας, περί κατάχρησης εξουσίας, για άσκηση πίεσης στον πρόεδρο της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το καλοκαίρι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν. Η κατηγορία εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Πλέον ο λόγος περνάει στην Γερουσία. Εκεί, θα πρέπει να ορίσουν ημερομηνία όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ, με τα Αμερικανικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

Η Γερουσία, ωστόσο, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να παυθεί, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων όταν θα διεξαχθεί ψηφοφορία μετά τη δίκη του στο σώμα αυτό του Κογκρέσου. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι ο Τραμπ θα αθωωθεί στην Άνω Βουλή. Μέχρι τώρα κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει καθαιρεθεί με αυτή τη διαδικασία.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Λευκός Οίκος πέρασε στην αντεπίθεση, με την εκπρόσωπό του Στέφανι Γκρίσαμ να υποστηρίζει ότι ολοκληρώθηκε «ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας», καθώς «χωρίς να λάβουν ούτε μία ψήφο Ρεπουμπλικανού, και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Στο κείμενο γίνεται λόγος για «αντισυνταγματική παρωδία» διαδικασίας και προστίθεται πως «ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή. Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως».

Στο πλευρό του Τραμπ ο Πούτιν

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ABC News, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στάθηκε στο πλευρό του Τραμπ, κάνοντας λόγο για διαδικασία παραπομπής που βασίζεται σε «εξ ολοκλήρου επινοημένες» κατηγορίες των Δημοκρατικών, όπως και ο συσχετισμός που είχε γίνει στο παρελθόν για προσπάθεια της Ρωσίας να επέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Πρέπει ακόμη η διαδικασία να περάσει από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία. Δεν είναι πολύ πιθανό να θέλουν να απομακρύνουν από την εξουσία έναν εκπρόσωπο του κόμματός τους με βάση εξ ολοκλήρου επινοημένων κατηγοριών.

Το κόμμα που έχασε τις εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα, προσπαθεί να εξασφαλίσει αποτελέσματα, μέσω άλλων τρόπων και άλλων εργαλείων, κατηγορώντας τον Τραμπ για συνωμοσία με τη Ρωσία. Στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ότι δεν υπήρξε (συνωμοσία). Και τώρα, επινόησαν μια ιστορία πίεσης στην Ουκρανία»