Σύμφωνα με πληροφορίες του Samos24.gr, το πρωί της Πέμπτης αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και βίας κατά περίπου 300 αιτούντων άσυλο που διαμαρτύρονταν έξω από το κέντρο κράτησης στο Βαθύ της Σάμου. Συγκεκριμένα έκλεισαν τον δρόμο έξω από το κέντρο, ζητώντας να τους επιτραπεί να απεγκλωβιστούν από το νησί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο δήμος  Ανατολικής Σάμου αποφάσισε  τη διακοπή λειτουργίας του 1ου, 2ου Νηπιαγωγείου & του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, λόγω ρίψης δακρυγόνων και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, μαζί με ομάδα δεκάδων κατοίκων επιχείρησαν να απομακρύνουν με τη βία ομάδα προσφύγων και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, με ορισμένους από αυτούς να χρησιμοποιούν ακροδεξιά ρητορική και να κάνουν για «βρωμιάρηδες».

Ο δήμαρχος, που όπως φαίνεται στο βίντεο βιαιοπραγεί κατά ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό τους νησί, δήλωσε πως «κλείνουν τις πλατείες απομακρύνουν τα παιδιά μας, πλέον θα αρχίσουμε εμείς να παίρνουμε πίσω τους κοινόχρηστους χώρους. Ήταν μια κατάσταση έκρυθμη που δείχνει την κατάληξη της επιχείρησης κατάληψης της πλατείας από νεαρούς που δεν είχαν αίτημα αλλά αποφάσισαν να κάνουν πορεία στον κεντρικό δρόμο και να καταλάβουν την πλατεία με μέλη ΜΚΟ αμφιβόλου προέλευσης. Εκεί υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας και δικιά μου». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΡΡ, ο δήμαρχος και οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν έσπασαν εξοπλισμό δημοσιογράφων που κατέγραφαν το περιστατικό

«Ο δήμαρχος ζήλεψε τη “δόξα” ακροδεξιών υποκειμένων»

Μετά από το περιστατικό, το ΚΚΕ Σάμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως ο Γ. Στάντζος ζήλεψε τη «δόξα» ακροδεξιών υποκειμένων, προσθέτοντας πως η εικόνα του δημάρχου να κυνηγά και να βρίζει νεαρούς και φοβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην κεντρική πλατεία του Βαθιού, επειδή διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό και τις συνθήκες διαβίωσής τους, προκαλεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε άνθρωπο. Κάλεσε τους πολίτες της Σάμου πρέπει να γυρίσει την πλάτη στον δήμαρχο και όσες δυνάμεις που προσπαθούν να περάσουν ως κανονικότητα τη βαρβαρότητα.

«Φαίνεται πως ο κ. Δήμαρχος ζήλεψε τη… “δόξα” διάφορων ακροδεξιών – ρατσιστικών υποκειμένων. Με  αυτή του την κίνηση πυροδοτεί έκρυθμες καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες και θα φέρει ευθύνη για ο,τι συμβεί.

Η εικόνα του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου να κυνηγά και να βρίζει νεαρούς και φοβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην κεντρική πλατεία του Βαθιού, επειδή διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό και τις συνθήκες διαβίωσής τους, προκαλεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε άνθρωπο.

Πάει πολύ, όμως, να εξανίσταται μπροστά στις κάμερες – αλλά και πολύ συχνά στους τηλεοπτικούς φακούς – για την ανησυχητική κι επικίνδυνη κατάσταση της πόλης και την ίδια ώρα να στηρίζει και να προωθεί με θέρμη την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που εγκλωβίζει στο νησί μάζες προσφύγων και μεταναστών. Κυνηγά  τους πρόσφυγες και μετανάστες για να κρύψει τα παζάρια που κάνει με την κυβέρνηση για τον αριθμό των εγκλωβισμένων και την ταύτισή του με τη λογική των κέντρων – φυλακών και τη μονιμοποίηση του μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Πρόκειται τουλάχιστον για φαρισαϊσμό.

Ο λαός του νησιού να γυρίσει την πλάτη στο Δήμαρχο, την παράταξή του και όλες τις δυνάμεις που προσπαθούν να τον κάνουν να αποδεχτεί αυτή τη βαρβαρότητα για τους κατοίκους και για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ενωμένος, να δυναμώσει τον αγώνα του για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα, για κανένα hotspot στο νησί, ούτε κλειστό, ούτε ανοιχτό».