Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 παραχώρησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας πως «η ασφάλεια δεν είναι συντηρητική έννοια, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία, ο κάθε πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής μέσα και έξω από το σπίτι του, στη δουλειά του, άρα πρέπει να μιλήσουμε για την εργασιακή ασφάλεια, έχουν ξεσαλώσει οι εργοδότες και έχουν αρχίσει απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων».

«Ασφάλεια είναι η κοινωνική ασφάλιση, η ασφάλεια είναι έννοια προοδευτική και όχι συντηρητική». «Και δεν θα την πάρει ο νεοδεξιός κ. Χρυσοχοΐδης για να τη μετατρέψει σε “νόμο και τάξη”. Αλλά δεν είναι “νόμος και τάξη”, είναι τρόμος και πάταξη αυτό που κάνει» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα και πολιτική του «αυταρχισμού», σχολιάζοντας ότι «ασφάλεια είναι να μπορώ να πάω στην αγορά στο Μαρούσι και να μη φοβάμαι ότι είμαι στη Γάζα».

Από τα βέλη του Α. Τσίπρα δεν γλίτωσε και η υπόθεση της οικογένειας Ινδαρέ, με τον ίδιο να τονίζει πως «το πιο σοκαριστικό στην υπόθεση Ινδαρές ήταν το ότι δεκάδες παπαγαλάκια περνούσαν την ίδια γραμμή ότι έδειρε αστυνομικό, ότι αντιστάθηκε, τη στιγμή που ο σκηνοθέτης το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπιστεί την οικιακή του ειρήνη και βρέθηκε δαρμένος».

«Μας έλεγαν ότι ο Ρουβίκωνας θα σταματήσει όταν βγουν. Σταμάτησε; Όχι! έχουμε συνεχώς καταδρομικές επιθέσεις» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «η ασφάλεια είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατίας μας. Πρέπει να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής στο σπίτι του, στη δουλειά του. Είναι μια έννοια προοδευτική και όχι συντηρητική. Δεν είναι νόμος και τάξη αυτό που κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι τρόμος και πάταξη».

«Και εμείς αδειάσαμε καταλήψεις αλλά όχι με τέτοιο τρόπο. Δεν στήναμε σόου, δεν το κάναμε σε ζωντανή σύνδεση» τόνισε ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει νομιμότητα.

Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης:

«Κοροϊδία και απάτη»

Στη συνέχεια, ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοροϊδία και απάτη», καθώς τρία χρόνια ως αντιπολίτευση «με κατηγορούσαν ότι δίναμε “ψίχουλα” και σήμερα οι πολίτες θα στερηθούν το μέρισμα».

«Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι πέρυσι τέτοιο καιρό δίναμε 800 εκατ. ευρώ μέρισμα σε 3.700.000 συμπολίτες μας και η αντιπολίτευση μίλαγε για ψίχουλα και τώρα πανηγυρίζουν γιατί δίνουν 175 εκατ. σε 200.000 νοικοκυριά […] Τρία εκατ. συμπολίτες μας θα ψάξουν αυτό που έπαιρναν τρία χρόνια και τώρα δεν θα βρίσκουν τίποτα. Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια και από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούλιο δώσαμε σε μόνιμα μέτρα περίπου 3 δισ. σε αυτούς τους μήνες. Τότε η αντιπολίτευση έλεγε 4ο μνημόνιο, ψίχουλα και παροχές. Η κυβέρνηση αυτή, από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, σε πραγματικούς αριθμούς έχουν δώσει 205 εκατ. στην αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ προς τα πάνω για τα μεγάλα βαλάντια και άλλα 175 εκατ. που αφορούν το κοινωνικό μέρισμα» υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «τρία δισ. δώσαμε εμείς, περίπου 400 εκατ. αυτοί…».

«Μας κατηγορούσαν για τρικ με την 13η σύνταξη αλλά η πολιτική μας έδωσε αποτελέσματα» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Δείτε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:

Συναίνεση «εκεί που χρειάζεται»

Ακόμα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ανήσυχος για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως «το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι η εθνική ενότητα και η εθνική ομοψυχία». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «εάν συμβεί κάτι θα είμαστε μόνοι μας. Χρειάζονται ευρωπαϊκές κυρώσεις ακόμα και με βέτο. Δεδομένοι δεν πρέπει να είμαστε για κανέναν».

«Στις κρίσιμες στιγμές θα είμαστε εκεί να πούμε τη γνώμη μας με βάση την εμπειρία μας και να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική, θα είμαστε εδώ όμως να ασκούμε κριτική και στα κακώς κείμενα» υπογράμμιζε ο Α. Τσίπρας, ενώ για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο αρκέστηκε «αν σας έλεγα ότι δεν φοβόμουν, θα σας έλεγα ψέματα».

«Περάσαμε δύσκολες στιγμές και στις ελληνοτουρκικές κρίσεις. Παρά τις δυσκολίες, τις αδυναμίες, τα λάθη ή τις παραλείψεις καταφέραμε την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, όπως έγινε με την Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ακόμα.

«Λίγος ο Τσίπρας, σε κάνει να νιώθεις ότι κλέβεις εκκλησία»

Πληρωμένη ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τσίπρα, που χωρίς να επεκταθεί επί της ουσίας, επέλεξε να ανασύρει ένα παλαιότερο σχόλιο του Γιάννη Ραγκούση, σημερινού τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, που πριν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφερθεί εναντίον του Α. Τσίπρα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ: «Aντί σχολίου, στη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, θα θυμίσουμε μια φράση του σημερινού “κηπουρού του” Γιάννη Ραγκούση: Ο Τσίπρας είναι τόσο λίγος που σε κάνει να νιώθεις ότι πλέον όταν τον επικρίνεις είναι… σαν να κλέβεις εκκλησία».