Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «iefimerida.gr», η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να στηρίξει τη ΝΔ σε περίπτωση που υποβάλλει αίτημα για υποψηφιότητα ανθρώπου που προέρχεται από τις τάξεις της στην επικείμενη νέα υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ έβαλε και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων τα ονόματα των τριών πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ.

«Οι τρεις πρώην Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ συνιστούν και οι τρείς πολιτικά μεγέθη που δεν “χωράνε” σε λίστες και σενάρια για παραπολιτική κατανάλωση. Ακριβώς γι’  αυτό το λόγο επανέλαβα ότι θεωρώ δεδομένο και αυτονόητο ότι με βάση την εμπειρία, το έργο, την προσφορά και τις ικανότητές τους, υπερκαλύπτουν όλα τα κριτήρια να υπηρετήσουν με επιτυχία το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Υπερασπίστηκε την αστυνομία και επιτέθηκε στην κυβέρνηση

Ερωτηθείσα για την σφοδρή πολιτική σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της δημόσιας τάξης και των αστυνομικών παρεμβάσεων, μετά την κοινωνική κατακραυγή που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας, η Φ. Γεννηματά υπερασπίστηκε τις αστυνομικές δυνάμεις και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας.

«Εμείς λέμε όχι στην ανομία, ναι στην ασφάλεια, αλλά όχι στην κατάχρηση εξουσίας. Ο νόμος είναι για όλους. Λέμε καθαρά ότι οι πολίτες δικαιούνται και απαιτούν ασφάλεια στη ζωή τους. Δυστυχώς πάνω σε αυτό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν ένα νέο διχασμό. Χωρίζουν τους πολίτες με διάκριση της βίας. Η βία όμως στη δημοκρατία , από όπου και αν προέρχεται, δεν έχει θέση.   Η θέση μας είναι καθαρή, δεν είμαστε κάπου ενδιάμεσα, είμαστε απέναντι στη βία , όπως και απέναντι σε κάθε φαινόμενο αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Το τονίζω ιδιαίτερα γιατί στα πρόσφατα γεγονότα αποδείχθηκε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Η αποτυχία προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών κεκτημένων, οδηγεί και σε στοχοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας.  Και σε τελευταία ανάλυση δεν εξυπηρετείται ο στόχος της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.  Η δημόσια ασφάλεια εξάλλου δεν περιορίζεται στο κέντρο της Αθήνας, σημαίνει προστασία παντού από το καθημερινό έγκλημα, την ανομία, την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, τα ναρκωτικά, την πορνεία, το λαθρεμπόριο. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αντεγκληματική πολιτική και εμείς είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να συμβάλλουμε σε αυτό».

«Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διαψεύσαμε πολλές Κασσάνδρες»

Αναφερόμενη στο προ εβδομάδων συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η Φ. Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι κατάφεραν να διαψεύσουν πολλές Κασσάνδρες και να κλείσουν εκκρεμότητες από το παρελθόν, έχοντας το βλέμμα τους στο μέλλον.

«Προχωράμε μπροστά βάζοντας την πολιτική στο προσκήνιο. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διαψεύσαμε πολλές Κασσάνδρες. Κλείσαμε εκκρεμότητες από το παρελθόν και κοιτάμε δυναμικά στο μέλλον. Με δράσεις και νέες πρωτοβουλίες. Με θεματικές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, με την συγκρότηση των τομέων πολιτικής, με την συνδιάσκεψη και το ιδρυτικό συνέριο της νεολαίας μας. Με εξορμήσεις των στελεχών σε κάθε γωνιά της χώρας θα συναντηθούμε με τους πολίτες, να μας νιώσουν ξανά κοντά , στήριγμα και αποκούμπι στα προβλήματα τους.  Εντείνοντας την κοινοβουλευτική μας δράση με πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το ρόλο μας ως μαχητική αλλά και προγραμματική αντιπολίτευση. Σε αυτή την προσπάθεια έχουν θέση και ρόλο όλα τα στελέχη μας».

Εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεφουσκώνει»

Σχετικά με την επίθεση που δέχεται από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να συσπειρώσει δυνάμεις και τάσεις του κεντροαριστερού και σοσιαλδημοκρατικού χώρου, που πλέον βρίσκονται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεφουσκώνει» με βάση τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Κεντροαριστερά δεν είναι μια ταμπέλα ή σημαία ευκαιρίας. Πραγματικός και  μοναδικός εκφραστής των αρχών, των ιδεών και των αξιών αυτού του χώρου είναι το Κίνημα Αλλαγής. Η συνέχεια και εξέλιξη της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης στη χώρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημιούργημα της κρίσης, καβάλησε το κύμα της οργής.  Με την πολιτική του και τη συνεργασία του με την ακροδεξιά και την καραμανλική συνιστώσα απέδειξε στην πράξη ότι είναι μια άλλη όψη της συντήρησης. Το 31,5% που πήρε στις εκλογές, αποτέλεσμα της πόλωσης,  δεν αντανακλά πραγματικούς πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς. Το είδαμε στις ευρωεκλογές, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς χώρους, το βλέπουμε και τώρα στις δημοσκοπήσεις που μακριά από την εξουσία και χωρίς ταυτότητα και προσανατολισμό, ξεφουσκώνουν. Είναι θέμα χρόνου νομοτελειακά να  προσγειωθεί στο πραγματικό πολιτικό και εκλογικό του μέγεθος. Το Κίνημα Αλλαγής αργά αλλά σταθερά κερδίζει έδαφος».

Τέλος, ερωτηθείσα για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στις προγραμματισμένες εσωκομματικές εκλογές του 2021, ανέφερε πως δεν αποτελεί πλέον ουτοπία την άνοδο του κόμματος, όπως θεωρούνταν μόλις ανέλαβε τα ηνία του κόμματος.

«Αυτό όμως που προέχει τώρα είναι να κάνουμε το Κίνημα Αλλαγής ακόμα πιο  δυνατό, πιο αποδοτικό στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Να ολοκληρώσουμε δηλαδή αυτό που πολλοί θεωρούσαν ουτοπία όταν ανέλαβα την εντολή και την ευθύνη της διάσωσης, ανασυγκρότησης και μετεξέλιξης της παράταξης μας . Προχωρήσαμε αρκετά από τότε, σε δύσκολο και ανηφορικό δρόμο με σταθερά βήματα, όμως ο τερματισμός είναι ακόμα μακριά».