Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, οι απολύσεις υπαλλήλων από τις εταιρείες θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολες, αφού μειώνεται μεταξύ άλλων και ο αριθμός των ημερών για την αποζημίωση στις 33 ανά έτος εργασίας και σε 20 ημέρες όταν η απόλυση γίνεται «για οικονομικούς λόγους».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το αντίστοιχο όριο ήταν 45 ημέρες. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία «ειδικού τύπου συμβάσεων εργασίας» για τους νέους, με πρόσχημα ότι «αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους». Στη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (23%), στην οποία ένας στους δύο νέους βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα «ειδικά συμβόλαια» θα μειώσουν τον αριθμό των συμβολαίων προσωρινής εργασίας και θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας.

Ωστόσο, τα συνδικάτα έχουν αντίθετη άποψη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια επαναφοράς εργασιακού μεσαίωνα. Την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις στις ισπανικές πόλεις κατά του νομοσχεδίου, το οποίο δεν είναι παρά ένα «τμήμα» του προγράμματος λιτότητας που έχει σκοπό να επιβάλει η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα ήδη κάνουν λόγο για επικείμενη γενική απεργία.