Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day.gr, οι τράπεζες ετοιμάζονται να δείξουν την πόρτα σε τουλάχιστον 2.500 τραπεζοϋπαλλήλους, προς χάρην της μείωσης του λειτουργικού κόστους.
«Έχουμε χάσει χρόνια λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης κι όταν τα τραπεζικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης έχουν προσαρμοσθεί στην ψηφιακή εποχή, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω. Το 2020, ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν θα θυμίζει με τίποτα το 2019» φέρεται να τονίζει «αρμόδια» τραπεζική πηγή κατά το δημοσίευμα, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν πως τα νέα προγράμματα αποχώρησης από τις τράπεζες δεν θα μοιάζουν με τα προηγούμενα από την πλευρά της αποζημίωσης.
Με λίγα λόγια, όπως αναφέρεται, «από φέτος μέχρι και το 2021 οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες θα αποκτήσουν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη την τελευταία οκταετία, αναγκαστικό χαρακτήρα και οι εθελούσιες θα πάρουν τη μορφή απόλυσης».
Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως οι επερχόμενες απολύσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν με περαιτέρω μείωση του προσωπικού που σχεδιάζουν οι τράπεζες, με τη μεταφορά εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων υπαλλήλων στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα μεταφέρει πως από Eurobank και Alpha Bank θα μεταφέρουν αθροιστικά 1.300 υπαλλήλους στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Eurobank που θα τρέξει εντός του έτους θα αφορά τουλάχιστον 400 εργαζόμενους, εκτός των 500 που μεταφέρονται στην εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS. Παράλληλα, 800 εργαζόμενους θα «αδειάσει» η Alpha Bank μέσω της Cepal για τα κόκκινα δάνεια, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εργαζόμενων που θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα Πειραιώς. Για την Εθνική Τράπεζα, αναφέρεται πως τρέχει ακόμα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για την αποχώρηση 1.000 υπαλλήλων, ενώ αναμένεται και νέο τους επόμενους μήνες, μαζί με το λουκέτο σε καταστήματά της.