Η διαδικασία ξεκίνησε με τον εισαγγελέα, που πρότεινε να παραμείνει ένοχος ο Αμβρόσιος σε όσα αδικήματα αφορούν στον αντιρατσιστικό νόμο. Σχετικά με την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, πρότεινε την αθώωσή του.
Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι θεωρεί πως έχει καταργηθεί το συγκεκριμένο αδίκημα και δεν είναι αξιόποινο.
Σύμφωνα με το avmag, στη συνέχεια πήρε τον λόγο η πολιτική αγωγή, η οποία αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ευσταθεί η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, τονίζοντας ότι οι πράξεις του Αμβρόσιου δεν μπορούν να θεωρηθούν απλές απόψεις αλλά πράξεις υποκίνησης βίας.
Η υπεράσπιση του Αμβρόσιου επέμεινε πως τα λόγια του κατηγορουμένου δεν αποτέλεσαν απειλή για τη δημόσια τάξη ενώ σχολίασαν την απόφαση του Εφετείου ως «υπέρβαση εξουσίας».
Όπως αναφέρεται, δεν έλειψαν (και αυτή τη φορά) οι κακοποιητικές φράσεις από τους δικηγόρους της υπεράσπισης του Αμβρόσιου, όπως «ποιοι ζητάνε ενεργητική νομιμοποίηση; οι παθητικοί;» αλλά κι άλλες που είχαν στόχο να αποπροσανατολίσουν: «Όλη η Ελλάδα ξεσηκώθηκε τότε για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης όχι μόνο ο Αμβρόσιος…» ή «Είχαν γίνει αρκετές διαμαρτυρίες συλλόγων ακόμη κι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καυτηρίαζε».
Ο Αμβρόσιος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή εξαιτίας κειμένου που είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο το 2015, υποκινώντας σε βία εναντίον των ομοφυλόφιλων. Στο κείμενο τούς χαρακτήριζε ως «περιθωριακούς» και «αποβράσματα της κοινωνίας», που «σήκωσαν κεφάλι» και «πρέπει να χαθούν από προσώπου Γης», οι δε πιστοί πρέπει να «τους φτύσουν και να τους μαυρίσουν».
Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.