Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ», ο Ν. Μηταράκης δήλωσε ικανοποιημένος για τα κυβερνητικά σχέδια περί πλωτού φράγματος στο Αιγαίο για να εμποδίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά εδάφη.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια», επισημαίνοντας «οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί». Ισχυρίστηκε πως σε ενικές γραμμές «οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κρίση και προσπαθούμε».

Αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας στα σχέδια της κυβέρνησης για πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Δήλωσε ότι συνολικά το 2019 μπήκαν στην Ελλάδα 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 42.000 το 2018 «με περίπου 45.000 να είναι οι αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της ΕΕ για να ανοίξουν πολλοί περισσότεροι δρόμοι επιστροφής παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδας στις χώρες προέλευσης όχι μέσω Τουρκίας».

Εκτίμησε ότι «η υπηρεσία ασυλου έχει καταφέρει μέσα στο 2020 να ανταποκριθεί στους νέους χρόνους των διαδικασιών» προσθέτοντας ότι «έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο από τον Ιανουαρίο του 2019. Έχουμε ήδη επιστρέψει συνολικά 4 βάρκες που έχουν πάει πίσω στην Τουρκία» είπε ακόμη υπογραμμίζοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε λογική επιστροφών και λογική αρνητικών αποφάσεων (για χορήγηση ασύλου)».

Προανήγγειλε εθνικό συντονιστή για τον έλεγχο των ΜΚΟ

Ο Ν. Μηταράκης αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα τοποθετήσει εθνικό συντονιστή για τον έλεγχο των ΜΚΟ, επισημαίνοντας πως «σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».