Ολοκληρώθηκε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για «τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος».
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται κάθετη δομή με έναν εθνικό διοικητή που επιλέγεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και 13 περιφερειακούς διοικητές, που επιλέγονται από τους περιφερειάρχες, με στόχο να έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενεργοποίησης του μηχανισμού, εκτίμησης της κατάστασης, φάσης κινδύνου και κινητοποίησης, ανάθεσης επιχειρησιακού έργου και δράσεων, παρακολούθησης της υλοποίησής τους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους.
Κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για δαιδαλώδη γραφειοκρατικό Εθνικό μηχανισμό και για έναν γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με αρμοδιότητες υπερ-υπουργού, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, να υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα μεγάλο έλλειμμα που υπήρχε στα θέματα συντονισμού και ευθύνης στην αντιμετώπιση και διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική λύση.
«Τακτοποίηση κολλητών» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για νομοσχέδιο που φέρνει «περιορισμό διαφάνειας, τακτοποίηση κολλητών και σκοτεινά κονδύλια», προσθέτοντας πως πρόκειται για υποθήκευση της πολιτικής προστασίας.
«Είναι γεγονός ότι είχε ωριμάσει η ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας ένα καινοτόμο σύστημα πολιτικής προστασίας, που να αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία και να ενσωματώνει τη διάσταση της κλιματικής κρίσης, όμως επικρατεί, δυστυχώς, πάλι, η κλασσική συνταγή της ΝΔ, παρότι το σημερινό σχέδιο νόμου αφορά την προστασία της ζωής των πολιτών. Περιορισμός διαφάνειας, τακτοποίηση κολλητών και σκοτεινά κονδύλια, ένα σχέδιο νόμου που υποθηκεύει την πολιτική προστασία.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε νομοθετική πρωτοβουλία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με το ν. 4414/2016, τη συγκρότηση δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, κατάρτισε Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, και δημιούργησε θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με τη Δασική Υπηρεσία, με μία Υπουργική Απόφαση που είχα, προσωπικά, την τιμή να συνυπογράψω. Η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το παρόν σχέδιο νόμου, περιλαμβάνει συντονισμό σε όλα τα επίπεδα, πρόβλεψη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα των υποδομών».
ΚΚΕ: Επιχειρούν να εμπλέξουν την πολιτική προστασία στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων
Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο καθώς «είναι μια αντιδραστική τομή στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Και είναι αντιδραστική τομή γιατί πλέον εντάσσετε στην “πολιτική προστασία”, κάθε είδους “ανθρωπογενείς” καταστροφές, για τις οποίες μάλιστα μπορείτε να κηρύξετε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση εξηγήσεις για τα απόρρητα κονδύλια που θα δίνονται σε υποτιθέμενες απόρρητες ανάγκες όταν το κρίνει η κυβέρνηση. «Φτιάχνετε μια ιεραρχική δομή, σχεδόν κατασταλτικού τύπου, σχεδόν ένα νέο “σώμα” ασφαλείας πολιτικής προστασίας που θα συγκεντρώνει όλους τους διαθέσιμους πόρους απ’ ολόκληρη τη χώρα για να υλοποιεί τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα ετοιμάσετε.
Γι’ αυτό άλλωστε το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμα και απόρρητα κονδύλια και απόρρητες ανάγκες. Αλήθεια ποιες ακριβώς είναι αυτές; Δεν θα μείνουμε στο προφανές. Πως η εξίσωση απώλειας ζωής με τις οικονομικές διαταραχές, τελικά υποβαθμίζουν την προστασία του λαού από τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά. Γιατί το σχέδιό σας είναι πια γνωστό. Νόμος και τάξη. Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος».