Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο Π. Τζεντιλόνι ρωτήθηκε για τις πιθανές κοινωνικές συνέπειες που θα υπάρξουν μετά την κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου και δήλωσε ότι είναι θετική κίνηση, την οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν «σημείο κλειδί» για τις ελληνικές δεσμεύσεις.
«Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε έναν ευγενή στόχο, αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε κατάχρηση από τους αποκαλούμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Το αποτέλεσμα ήταν να δυσκολέψει η πρόσβαση στις πιστώσεις και να γίνουν αυτές πιο ακριβές για όλους τους δανειολήπτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι η κατάργησή της αποτελεί δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα. Φυσικά, τίποτα δεν απαγορεύει να καθιερωθεί ένα ειδικό δίχτυ ασφαλείας για τις φτωχότερες εισοδηματικές ομάδες».
«Επιζήμια για την οικονομία η προστασία της πρώτης κατοικίας»
Ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου «διευρύνοντας τη φορολογική βάση» και να συνεχίσει να υλοποιεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις που της έχουν επιβάλει οι δανειστές. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις «μεταρρυθμιστικές βλέψεις» της κυβέρνησης στάθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ρυθμιστικών εμποδίων στις επιχειρήσεις.
«Η ελληνική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα, υποστηριζόμενη από την ισχυρή εξαγωγική της επίδοση. Η ανεργία έπεσε κάτω από 17% – προφανώς ακόμη πολύ υψηλή, αλλά 10 μονάδες κάτω από την κορύφωσή της και σταθερά μειούμενη. Οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και η εμπιστοσύνη στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2007. Σαφέστατα παραμένουν προκλήσεις: το μεγάλο επενδυτικό κενό, το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πολύ δύσκολη ακόμη κοινωνική κατάσταση και το υψηλό δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό και η διατήρηση μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής δυναμικής είναι ουσιώδης για να συνεχιστεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ισχυρή, βιώσιμη ανάκαμψη.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση άρχισε να προετοιμάζει την αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης είναι καλό νέο και ελπίζω αυτό το σχέδιο να είναι πολύ φιλόδοξο. Καθοριστικής σημασίας είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των ρυθμιστικών εμποδίων στις επιχειρήσεις και η περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει στο έπακρο την τεράστια δυναμική της σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός, ο βιώσιμος τουρισμός, οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή».