Απροκάλυπτη επίθεση στον συνδικαλισμό και τους εκπροσώπους του έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα ναυπηγεία Ελευσίνας την Πέμπτη, στο πλαίσιο υπεράσπισης των συμφερόντων των εφοπλιστών που τα προηγούμενα χρόνια τα εγκατέλειψαν για «ευκαιρίες» σε άλλες χώρες.

Ο υπουργός, δικαιολογώντας τους εφοπλιστές για τις επιλογές τους αυτές, έκανε λόγο για «πατριωτικό εφοπλισμό», ο οποίος όμως προσέκρουσε στα «συνδικαλιστικά σωματεία» και -ούτε λίγο, ούτε πολύ- αναγκάστηκε να επισκευάζει τα πλοία του αλλού.

Αφού εξήρε τα ναυπηγεία Σύρου και τους συνδικαλιστές τους, ο υπουργός αναφέρθηκε σε καταλήψεις σε πλοία» και δεν επέτρεπαν «την ομαλή λειτουργία και την επισκευή πλοίων» και πρόσθεσε ότι «λες και το έκαναν σκόπιμα για να υπονομεύσουν την ελληνική οικονομία».

Ακόμα, ο υπουργός συνέχισε με νουθεσίες προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας να αποφύγουν αυτό το «κακό παράδειγμα» της Ζώνης, λέγοντας πως «η προοπτική τους» είναι «αυτό το οποίο συνέβη στο Ναυπηγείο του Νεωρίου», όπου «χωρίς να υπάρχουν οι εργαζόμενοι εκείνοι οι οποίοι υπονόμευαν τη λειτουργία του, εργαζόμενοι και σωματείο σήμερα και επιχείρηση πάνε μαζί, χέρι χέρι».

«Αυτό ήταν που υπονόμευσε όλη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη από τη Σύρο μέχρι την Ελευσίνα και το Πέραμα διαχρονικά. Μικροκομματικές σκοπιμότητες οι οποίες υπονόμευαν το συμφέρον των εργαζομένων» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών του ΚΚΕ, που φώναξαν, μεταξύ άλλων, «Είναι ντροπή, αυτά τα λέει η Χρυσή Αυγή».

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ως τον «καλύτερο εκπρόσωπο του ΣΕΒ» και πως επιτίθεται στο εργατικό κίνημα, διότι είναι υπέρ του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι εφοπλιστές αξιοποίησαν και την εγκληματική Χρυσή Αυγή, με στόχο να ρίξουν τα μεροκάματα.

ΚΚΕ: «Δίκαιος ο μισθός του!»

«Να τον χαίρεται ο ΣΕΒ» σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τη συμπεριφορά του υπουργού Εργασίας. Σε σχόλιο αναφέρει:

«Το νέο αντιδραστικό, αντεργατικό ντελίριο του υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, με τις άθλιες επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, έρχεται να επιβεβαιώσει ένα πράγμα: Δίκαιος ο μισθός του! Να τον χαίρεται ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση της ΝΔ!

Όσο για τις αναφορές του σε “τσεκούρια, δρεπάνια” και άλλα τέτοια, ας τα αναζητήσει στους πληρωμένους μπράβους του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, με τον οποίο συνεργάζεται».