Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3528/2007, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Νικόλαο Καρακούκη, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος Ιατροδικαστή στην υπόθεση του θανόντος 11 μηνών βρέφους.»
«Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε»
Στη λανθασμένη πρώτη εκτίμηση του ενός εκ των τριών ιατροδικαστών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων, σε συνέντευξή του την Τρίτη. «Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.
Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.
Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.
Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.
Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε», τόνισε ο κ. Λέων.
Στη Δικαιοσύνη ο Σύνδεσμος Σύρων στην Ελλάδα – Θα ελεγχθούν οι ιατροδικαστές που βιάστηκαν