«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραφ Ζάεφ με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έλυσε μια διαμάχη δεκαετιών γύρω από την ονομασία, δημιούργησαν ένα έργο διπλωματικής δεξιοτεχνίας και συνέβαλαν καθοριστικά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων» μετέφερε ο Ράινχαρντ Τζίνκαν, πρόεδρος της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε (WWL), όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, τονίζοντας μάλιστα τη συμβολή του Α. Τσίπρα, «έθεσαν την πολιτική λογική πάνω από την προσωπική τους καριέρα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την παραμονή στα αξιώματα. Χωρίς τον Τσίπρα και τον Ζάεφ η διένεξη για τη ονομασία δεν θα είχε τελειώσει και η μακροχρόνια διαμάχη (για το όνομα) θα μπορούσε να συνεχίσει την αποσταθεροποίησης όλης της περιοχή των Βαλκανίων».
Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1998 από την Εταιρεία Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε σε ανάμνηση τριών βασικών αρχών της Συμφωνίας Ειρήνης της Βεστφαλίας το 1648 που σφράγισε τον τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου: τη θρησκευτική ειρήνη, τη ανεκτικότητα και το ομοσπονδιακό σύστημα. Με το βραβείο τιμούνται προσωπικότητες ή εκπρόσωποι κρατών, που έχουν αναδειχθεί σε πρότυπο για την Ευρώπη και τον κόσμο για το έργο τους υπέρ της ειρήνης. Στο παρελθόν, το ίδιο βραβείο έχουν λάβει, μεταξύ άλλων, ο Χέλμουτ Κολ, ο Κόφι Ανάν, ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η βράβευση αναμένεται να λάβει χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μίνστερ, ενώ μία ημέρα πριν την απονομή του βραβείου θα συνεδριάσει το λεγόμενο Münster summit, όπου εκτός των Τσίπρα και Ζάεφ, αναμένεται να λάβει μέρος η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.