Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ελληνικά μέσα το τελευταίο 24ωρο, ο φράχτης του Έβρου πρόκειται να επεκταθεί κατά 40 χιλιόμετρα προστιθέμενος στον ήδη υπάρχων μήκους 12 χλμ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν «Τα Νέα» σε σχετικό δημοσίευμα, ο φράχτης πρόκειται να τοποθετηθεί στη περιοχή Πέταλο Έβρου.
Τη συγκεκριμένη περιοχή είχε επισκεφτεί πρόσφατα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται να επιβλέψει και τα σχέδια του εν λόγω έργου.
Ο τηλεοπτικό σταθμός «mega» μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τι ς οποίες έχει πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός για επέκταση κατά 10-15 τουλάχιστον χιλιόμετρα, από το σύνολο των 220 χιλιομέτρων που είναι το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Ο ήδη υπάρχον φράχτης πρόκειται να οχυρωθεί εκ νέου καθώς έχει υποστεί ζημιές.
Οι πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα», αναφέρουν ότι ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «η κατασκευή του νέου φράχτη, σε μήκος σχεδόν τριπλάσιο από τον προηγούμενο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.
»Έχουν ήδη υπάρξει πολυήμερες αυτοψίες κι έχουν εντοπισθεί τα ευάλωτα σημεία. Ισως σε ορισμένα σημεία είναι ψηλότερος από τον υπάρχοντα. Θα θωρακίσει σχεδόν πλήρως τα σύνορα της χώρας και θα αποτελέσει την απάντηση των αρχών ασφαλείας στην τουρκική προκλητικότητα».
Να σημειωθεί ότι ο φράχτης του Έβρου είχε κατασκευαστεί από τη κυβέρνηση Σαμαρά και επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της χώρας κατά 3 εκ. ευρώ. Μάλιστα η ΕΥρωπαϊκή Ένωση είχε αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τη κατασκευή ενώ η κυβέρνηση είχε δεχτεί δριμεία κριτική τότε τόσο για την αναποτελεσματικότητα του έργου όσο και για την «απάνθρωπη» λογική σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού.
Ο νέος πρόσθετος φράχτης πρόκειται να κοστίσει συνολικά 10-15 εκ. ευρώ και το συγκεκριμένο ποσό πρόκειται αυτή τη φορά να καταβληθεί από την ΕΕ.
Δακρυγόνα προμηθεύεται η ΕΛ.ΑΣ.
Παράλληλα η Ελληνική Αστυνομία πρόκειται να προμηθευτεί επιπλέον δακρυγόνα και χημικά καθώς λόγω της ευρείας χρήσης τους από τους άνδρες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ σε Λέσβο, Χίο και Έβρο υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα αποθέματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες κάθε μέρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιεί 700 έως 1.000 δακρυγόνα.