«Είναι πρόωρο» φέρονται να δήλωσαν οι ΗΠΑ όταν ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, που είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, ζήτησε από τους 14 εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσουν κοινή δήλωση, σύμφωνα με ανώνυμες διπλωματικές πηγές που μεταφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ρωσία τότε συσχέτισε το θέμα με τη βούληση των ΗΠΑ να υιοθετηθεί γρήγορα στο Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση, που τελεί υπό διαπραγμάτευση, η οποία επικυρώνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 29 Φεβρουαρίου μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν για το Αφγανιστάν. Οι Ρώσοι άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι θα αντιταχθούν σε αυτήν.

«Αρκετές χώρες δέχτηκαν ευμενώς» τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε την Πέμπτη μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση και ενώπιον των δημοσιογράφων ο Βασίλι Νεμπένζια. «Θέλαμε μια δήλωση, αλλά εξαιτίας της θέσης μιας αντιπροσωπείας, αυτό δεν κατέστη δυνατό» δήλωσε ακόμα.

«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτή η συμφωνία πρακτικά, ποιος θα την ελέγχει;» ήταν το ερώτημα που φέρεται να κατέθεσε η πρεσβευτής της Βρετανίας Κάρεν Πιρς. «Ποιος θα ελέγχει αυτά που συμβαίνουν δυτικά του Χαλεπίου; και πιο σημαντικό, η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα;” τη ρωσοτουρκική συμφωνία, και “θα εφαρμόσει τους όρους της εκεχειρίας;» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Βρετανίας.

«Μας ανησυχούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν εκεί και θα θέλαμε να δούμε την εκεχειρία αυτή να επεκτείνεται έως τις ζώνες ασφαλείας στις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούν να επιστρέψουν και να επιβιώσουν», δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Κρίστοφ Χόισγκεν. «Πρέπει να δούμε αν θα λειτουργήσει αυτό», διευκρίνισε.

Σημειώνεται τέλος πως ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τον πληθυσμό της περιοχής της Ιντλίμπ σε σχεδόν τρία εκατομμύρια, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο παιδιά. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην επαρχία.