Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ουσιαστικά, πρόκειται για αισθητή επιδείνωση συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, όταν η ανάπτυξη βρισκόταν στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση, και 2,3% σε ετήσια.
Συνολικά, το 2019 καταγράφηκε ανάπτυξη της τάξης του 1,9% στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να ανέρχεται σε 194,4 δισ. ευρώ, από 190,8 δισ. ευρώ το 2018, χαμηλότερα από τις προβλέψεις και τους στόχους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ήταν η πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, και συγκεκριμένα από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 (-1,3%), που η ελληνική οικονομία καταγράφει ουσιαστικά ύφεση, ενώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε πολύ πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού και τις όποιες επιπτώσεις πρόκειται να καταγράψει η ελληνική οικονομία.
Το αποτέλεσμα αυτό του τελευταίου τριμήνου του 2019 έρχεται σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,7% το δ’ τρίμηνο πέρυσι, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2019 και της αύξησης κατά 1% το δ’ τρίμηνο 2019, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2018. Έτσι, συγκρίνοντας το τρίτο με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, και με δεδομένη τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7%, καταγράφηκαν τα ακόλουθα:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,4%
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν 6,7%.
- Μείωση 3,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, με τις εξαγωγές αγαθών να μειώνονται κατά 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5%.
- Μείωση 5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, και συγκεκριμένα κατά 6,3% οι εισαγωγές αγαθών, και 0,9% οι εισαγωγές υπηρεσιών.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα σε ετήσια βάση, μεταξύ 2019 και 2018:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,8% και της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε 1,4%).
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 14,4%.
- Αύξηση 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,3%).
- Μείωση 0,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 11,2%).
Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, και όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2019, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου εφέτος. Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως έρευνα διάρθρωσης επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και εξωτερικού εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων προσφοράς και χρήσεων ανά προϊόν.
Αυτή η δεύτερη εκτίμηση συνδυάζεται «με ένα ευρύτερο πρόγραμμα στατιστικών εργασιών που αφορούν την προγραμματισμένη αναθεώρηση του έτους βάσης των εθνικών λογαριασμών (από το 2010 στο 2015)».
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τα οικονομικά στοιχεία του 2019:
Πανηγυρισμοί στην κυβέρνηση για την «επιβεβαίωση των στόχων»
«Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται. Ένα τμήμα αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα τμήμα αξιοποιείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες» αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.
«Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Συνεχίζουμε, παρά τους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους, την προσπάθεια, ώστε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί, το ταχύτερο δυνατό, κατά τον καλύτερο τρόπο, στο πορτοφόλι των πολιτών» καταλήγει η ανακοίνωση των οικονομικών υπουργείων.
«Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο υπουργός Οικονομικών, Χρηστος Σταϊκούρας, ο οποίος λίγο νωρίτερα δέχθηκε τα πυρά του προκατόχου του, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Διαψεύδεται το προεκλογικό αφήγημα Μητσοτάκη για ανάπτυξη 4%» – Όφελος για το 1%
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 και η κατώτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη, βρέθηκε στο στόχαστρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν».
Συγκεκριμένα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος σχολίασε:
«Από ότι μαθαίνω ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2019. Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η ΝΔ παρέλαβε 2.8%.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν. Ένας πιο δύσπιστος από εμένα θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη.
Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι ‘Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει’, όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1.7%.
Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2.8%. Ή ότι ‘τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη’, όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη.
Επειδή δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος περιμένω εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη».
Στον προκάτοχό του, έσπευσε να απαντήσει ο Χρ. Σταϊκούρας μέσω ανάρτησής του, λέγοντας πως «εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε. Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011. Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω».
Λίγο αργότερα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ επανήλθε, απαντώντας «έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε» στον νυν ΥΠΟΙΚ.
«Ήρθε η απάντηση που όλοι περιμέναμε από τα δύο Υπουργεία αρμόδια για την χάραξη οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τόσο αναλυτική όσο θα περίμενε κανείς. Πάντως ενημερωθήκαμε ότι έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στον προϋπολογισμό του 2020» σημείωσε, προσθέτοντας πως «όντως σε αυτό έχουν δίκιο».
«Πέτυχαν (σχεδόν) τον απαισιόδοξο στόχο που έβαλαν για το 2019. Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 2,2% και το δεύτερο εξάμηνο μειώθηκε στο 1,6%. Ξέχασαν επίσης να αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στα εργασιακά και στα φορολογικά, που θα εξαφάνιζαν της αγκυλώσεις του αντιαναπτυξιακού ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν σε τσουνάμι επενδύσεων που θα απογείωνε την ανάπτυξη» πρόσθεσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, για να καταλήξει.
«Φαίνεται όμως πλέον ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% – και όχι 4% – για το υπόλοιπο 99%. Μάλλον αυτό είχαν στο μυαλό τους όταν έγραφαν τον προϋπολογισμό, εξ’ ου και η ικανοποίησή τους τώρα» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, καλεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το «τι πραγματικά έφταιξε κι από ανάπτυξη 2,2% το α΄ εξάμηνο του 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, “κατάφεραν” να την μειώσουν στο 1,6% στο β΄εξάμηνο -προτού μάλιστα προκύψουν τα σύννεφα στη διεθνή οικονομία λόγω κοροναϊού».
«Ας σταματήσει, λοιπόν, να πετάει την μπάλα στην εξέδρα η κυβέρνηση, όπως κάνει ακόμα και μετά τα σημερινά αρνητικά αποτελέσματα» δήλωσε ακόμα ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την κυβέρνηση «επιτέλους να σοβαρευτεί και να μην διακινδυνεύει όσα με θυσίες και τεράστια προσπάθεια πέτυχαν ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».