Τη Τρίτη συνεχίστηκε η δίκη της υπόθεσης βιασμού, βασανισμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο το 2018. Στο Μικρό Ορκωτό Δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει η βιοχημικός της ΕΛ.ΑΣ., Σοφία Γκούγκουρα, η οποία είχε διενεργήσει και τον έλεγχο από τον οποίο ανιχνεύθηκε κρίσιμο γενετικό υλικό της φοιτήτριας αλλά και των κατηγορουμένων στην υπόθεση, του 23χρονου Ροδίτη και του 21χρονου συγκατηγορουμένου του.

H μάρτυρας αναφέρθηκε στα ευρήματα τόσο στο εξοχικό της οικογένειας τού 23χρονου, όπου βασανίστηκε και βιάστηκε η Τοπαλούδη, όσο και στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δύο κατηγορούμενοι το ίδιο βράδυ για να τη μεταφέρουν και να την ρίξουν, ζωντανή ακόμα, στη θάλασσα.

Παράλληλα, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κηλίδες αίματος της φοιτήτριας βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα δωμάτια του εξοχικού, αναφέροντας συγκεκριμένα πως αίμα είχε ακόμη και το ταβάνι του υπνοδωματίου και του μπάνιου. Είπε επίσης πως και στο αυτοκίνητο του 23χρονου, εντοπίστηκε αίμα της φοιτήτριας.

Μάλιστα, εκτός των «επαρκών δειγμάτων», η βιοχημικός της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρθηκε και σε «λανθάνοντα δείγματα», υλικό δηλαδή που αφορά αίμα το οποίο είχε σκουπιστεί, πράγμα το οποίο δηλώνει ότι οι δύο δράστες επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα στοιχεία.

Απόσπασμα της κατάθεσης, όπως δημοσιεύθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Εισαγγελέας: Λανθάνον αίμα στο ταβάνι; Δηλαδή, προσπάθησαν να καθαρίσουν και εκεί;

Μάρτυρας: Ναι, προφανώς. Και στο ταβάνι ήταν ένα πολύ θετικό δείγμα.

Εισαγγελέας: Έχω δει διάφορες κηλίδες αίματος στο χώρο μέσα από τη δικογραφία….

Μάρτυρας: Αυτό είναι το ορατό αίμα δια γυμνού οφθαλμού….

Εισαγγελέας: Όλο το σπίτι είναι χώρος μαρτυρίου έχω δει διάφορες κηλίδες….

Ολοκληρώνοντας η μάρτυρας τόνισε ότι από τα ευρήματα που συλλέχθηκαν κατά τον εντοπισμό της σορού της κοπέλας, δεν προέκυψαν σημαντικά στοιχεία καθώς ήταν επί πολλές ώρες εκτεθειμένα στο νερό. Στην ίδια κατηγορία ευρημάτων ανήκει και το ηλεκτρικό σίδερο με το οποίο, κατά τη δικογραφία, χτυπήθηκε στο κεφάλι η φοιτήτρια, και το οποίο βρέθηκε μέσα στη θάλασσα και έτσι «δεν απέδωσε κανέναν γενετικό τύπο».

Με τη σειρά του ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Αλέξης Κούγιας, με αφορμή όσα κατέθεσε η αστυνομικός, επανέλαβε στο δικαστήριο ότι η 19χρονη φοιτήτρια αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή και αυτή ήταν η αιτία της ανθρωποκτονίας σε βάρος της. Όπως τόνισε ο συνήγορος τής οικογένειας Τοπαλούδη, στο εξοχικό έγινε «άγριο κυνηγητό μέσα και αυτό αποδεικνύεται από τις διάσπαρτες κηλίδες μέσα στο χώρο». Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα χωρίς τον 23χρονο κατηγορούμενο ο οποίος εμμένωντας στην προσπάθεια να του χορηγηθούν ελαφρυντικά λόγω «ψυχολογικών προβλήμάτων» συνέχισε να εμπαίζει το δικαστήριο εμφανιζόμενος ξυπόλυτος και μονολογώντας, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να διατάξει την απομάκρυνση του από την αίθουσα.

Μετά την κατάθεση της βιοχημικού της ΕΛ.ΑΣ., και συγκεκριμένα στις μια παρά είκοσι έκανε την εμφάνιση του στην αίθουσα του δικαστηρίου ο ένας εκ των δύο κατηγορούμενων. Όπως μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο 23χρονος μπήκε στη δικαστική αίθουσα ξυπόλητος με αστυνομική συνοδεία και κάθισε δίπλα στον συγκατηγορούμενό του που ήταν από το πρωί στη δικαστική αίθουσα. Ο 23χρονος, εμμένοντας στην γραμμή περί «ψυχιατρικών ζητημάτων», άρχισε να μιλάει δυνατά και όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου του είπε «ηρεμήστε κύριε κατηγορούμενε», απάντησε «δεν είμαι κατηγορούμενος, είμαι δικηγόρος».

Η έδρα κάλεσε να καταθέση ως μάρτυρας η γιαγιά του 23χρονου, Μαριάνθη Κούκουρα με τον κατηγορούμενο να φωνάζει «είναι άκυρη η μάρτυρας, να μη μιλήσει καθόλου, εγώ είμαι δικηγόρος». Παρά τις εκκλήσεις της έδρας να ηρεμήσει, ο κατηγορούμενος συνέχισε να μιλάει ακατάληπτα, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να ζητήσει την αποχώρησή του μετά αστυνομικής συνοδείας, αστυνομική συνοδεία, έως ότου ηρεμήσει. «Θα βγω έξω όταν θέλω εγώ. Να τελειώσει η δίκη και θα φύγω. Είμαι αθώος και με βγάζετε έξω», έλεγε ο κατηγορούμενος την ώρα που οδηγούνταν εκτός της αίθουσας.

«Μακάρι να είχα ακούσει»

Η γιαγιά του κατηγορούμενου η οποία το βράδυ της γυναικοκτονίας υποστήριξε ότι βρισκόταν στην τουαλέτα όταν άκουσε ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια τη φωνή του εγγονού της Μ.Κ. να φωνάζει «Αλέκο, Αλέκο» (σ.σ. το όνομα του συγκατηγορουμένου του) και τη φωνή μιας κοπέλας. όπως είπε, «άκουσα γέλια όταν ανέβαιναν στις σκάλες. Μετά έκλεισε η πόρτα και δεν άκουσα ξανά τίποτα. Πήγα για ύπνο. Μακάρι να είχα ακούσει».

«Ο γιός μου δεν τη σκότωσε και αυτό πιστεύω κι εγώ»

Κατά την ίδια πηγή, στη συνέχεια της δίκη κλήθηκε να καταθέσει ο πατέρας του 23χρονου κατηγορούμενου. Παράλληλα μπήκε στην αίθουσα και ο ίδιος ο κατηγορούμενος συνεχίζοντας την ίδια τακτική. Μιλούσε ακατάπαυστα, λέγοντας «Ένσταση, κυρία πρόεδρε, δεν έχω κάνει τίποτα, είμαι αθώος» είτε φωνάζοντας «Ένσταση, κυρία πρόεδρε, μου σκότωσε τον αδελφό και τη γυναίκα, να μπει μέσα για βιασμό και δολοφονία». Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε ξανά εκτός της αίθουσας μετά από σχετική εντολή της έδρας.

Ο πατέρας του κατηγορούμενου περιέγραψε τον γιο του ως ένα παιδί πολύ υπερκινητικό που όσο μεγάλωνε η κατάστασή του επιδεινωνόταν και οι καθηγητές του είχαν παράπονα. Επιπλέον υποστήριξε ότι το παιδί του ήταν ένα άβουλο πλάσμα που το έκαναν ό,τι ήθελαν οι κακές παρέες του και πρόσθεσε ότι εκείνος έκανε ό,τι μπορούσε για να τον βοηθήσει. Σημείωσε ακόμα ότι, όταν αντιλήφθηκε ότι ο γιος του είχε μπλέξει με ναρκωτικά, τον πήγε στο ΚΕΘΕΑ, αλλά και εκείνος με τη σύζυγό του παρακολούθησαν το πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν κατάφερε να απεξαρτηθεί, ενώ όταν ο γιος του του έλεγε ότι σκεφτόταν να αυτοκτονήσει, τον πήγε σε ψυχίατρο και ο τελευταίος του έδωσε φαρμακευτική αγωγή. Σε σχέση με το έγκλημα ο πατέρας του 23χρονου ανέφερε ότι ενημερώθηκε από το Λιμενικό όταν διενεργήθηκε η έρευνα. Όπως ισχυρίστηκε ο μάρτυρας, «από την αρχή μέχρι το τέλος ο γιος μου λέει ότι δεν τη σκότωσε, ούτε την πέταξε. Και αυτό πιστεύω κι εγώ», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπήρξε βιασμός.

Σημειώνεται ότι η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Μαρτίου με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πατέρα του 23χρονου κατηγορούμενου.