Σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως θα συγκαλέσει το Σάββατο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εισηγηθεί να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενος το άρθρο 116 του Συντάγματος.
Οι διατάξεις του, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να περιορίσει την κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, να επιτάξει εργοστάσια και επιχειρήσεις, να γίνει καταμερισμός στην κατανάλωση βασικών ειδών και να εκδώσει τις απαραίτητες εντολές για να εξασφαλίσει την παροχή υπηρεσιών.
Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το συγκεκριμένο άρθρο, ήταν το 2010, με την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που είχε παραλύσει τη χώρα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά θα έχει χρονική ισχύ δύο εβδομάδων αλλά μπορεί να παραταθεί με εντολή του κοινοβουλίου.
Η Ισπανία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, μετά την Ιταλία με 4.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 120 θανάτους.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία μετρά 346 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και 11 θανάτους.