Με τους νεκρούς και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου συνεχίζουν να παρουσιάζουν πολύ μεγάλες απώλειες, λόγω και των έκτακτων μέτρων και το κλείσιμο συνόρων στο οποίο προχώρησαν πολλές χώρες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν καταγράφοντας πολύ μεγάλες απώλειες, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε το πρωί της Δευτέρας απώλειες που ξεπέρασαν το 12%. Στις ασιατικές αγορές κατεγράφησαν μαζικές ρευστοποιήσεις. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Όλο και μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις του ιού στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της χώρας. Οι αγορές διεθνώς αντιδρούν στο κλείσιμο συνόρων, καθήλωση αερομεταφορών και μέτρα κατ’οίκον περιορισμού που λαμβάνουν μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας σε ελεύθερη πτώση, με απώλειες πάνω από 8%, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρούσε κατά 7,64%, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 κινούνταν πτωτικά κατά 5,88%.
Ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί σε ποσοστό 5,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 5,45%. Ο γαλλικός CAC βρέθηκε να σημειώνει απώλειες έως και 9,8% ωστόσο διόρθωσε άμεσα και βρέθηκε λίγο κάτω από το -5%. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις ασιατικές αγορές, που έδωσαν τη «σκυτάλη» στην Ευρώπη.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε να καταγράφει πολύ μεγάλες απώλειες λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς έφτασε πάνω και από το -12%. Σημειώνεται ότι στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου καταγράφεται βουτιά στις μετοχές των αεροπορικών εταιριών, λόγω των αποφάσεων πολλών χωρών να απαγορεύσουν τις πτήσεις από και προς τις χώρες όπου παρουσιάζονται πολλά κρούσματα.
Κόντρα «Βόρειων» και «Νότιων» της Ευρωζώνης για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού
Το απόγευμα της Δευτέρας θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις χώρες της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο. Τόνισε ότι αυτό είναι αναγκαίο καθώς δεν πρέπει η κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν τελείως ανεύθυνο από μέρους μας να αφήσουμε στην κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης. Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και από τις κεντρικές τράπεζες.
Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε εθνικό επίπεδο, καθώς «αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση, που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες. Θα έχουμε έναν ευμεγέθη αριθμό σε όρους δημοσιονομικής δράσης, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευελιξία, στην πραγματικότητα, όπως το θέτω, ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο».