Την τρίτη δέσμη μέτρων, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συμπερίληψη της Ελλάδας στο έκτακτο Πρόγραμμα Επιδημίας των 750 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παράλληλα με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με αύξηση του αποθεματικού του ΥΠΟΙΚ κατά 4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στις ανακοινώσεις του Χρ. Σταϊκούρα περιλαμβάνεται η επέκταση της χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ (που θα είναι ακατάσχετο) σε 1.400.000 μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, η χορήγηση του δώρου του Πάσχα και σε 108.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) αλλά και η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να το καταβάλλουν μεταγενέστερα (το καλοκαίρι με το επίδομα άδειας) χωρίς ποινικές κυρώσεις.
Συνολικά το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται έως τώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απηύθυνε παράλληλα έκκληση στους οικονομικά ισχυρούς «να λειτουργήσουν αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός επιβεβαιώσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να εξετάζει την αναστολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους για τους εργοδότες, ανακοινώνοντας πως αυτό θα καταβληθεί κανονικά, αλλά με δυνατότητα καταβολής του μέχρι το καλοκαίρι.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, για την τρίτη δέσμη μέτρων:
1. Διευκολύνσεις των τραπεζών και των διαχειριστών δανείων και στα φυσικά πρόσωπα που θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ με αναστολή των δόσεων για τα ενήμερα δάνεια για 3 μήνες. Συνεπώς, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.
2.Συνολικά 1,4 εκατομμύριο μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο είναι ακατάσχετο.
Το μέτρο αφορά:
- Σε όσους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας
- Σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται
- Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης
- Το συνολικό κόστος για τον Απρίλιο υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ
- Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο πρώτος κατάλογος των κλάδων, μέσω των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που πλήττονται. Η λίστα, όπως είπε ο υπουργός, είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες με τον κορονοϊό. Έως τώρα υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου 6,5 δισ. ευρώ.
3.Θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η έως και τις 17 Μαρτίου.
4.Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών, δίδεται η δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς τις ποινικές κυρώσεις, να το καταβάλλουν μεταγενέστερα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτό γίνεται για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορoνοϊού στη ρευστότητά τους, και να επιτευχθεί η δίκαιη διασπορά του στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.
Δώρο του Πάσχα θα λάβουν επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρά το γεγονός ότι τα δώρα- επιδόματα έχουν καταργηθεί για το Δημόσιο.
5.Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ και χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, η οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας» των περίπου 35 δισ. ευρώ.
Τέλος, όπως ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ με την υιοθέτηση ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών σε ύψος περίπου 12 δισ. ευρώ, έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
«Πράττουμε και θα πράξουμε το καλύτερο δυνατόν» το κυβερνητικό μότο για τα έκτακτα μέτρα
Αυξημένα δανεικά από τον Γεωργιάδη
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος αρχικά στην αναστολή λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς και στα μέτρα που θα λάβει η πολιτεία για την τιμωρία όσων αισχροκερδούν με τα αντισηπτικά και τις μάσκες. Κατά τον υπουργό, η οδηγία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου γίνεται νόμος του κράτους, με σοβερές ποινές για όλους.
Σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς ο υπουργός σημείωσε ότι «όσα εργαλεία έχει στην διάθεση της η πολιτεία θα τα εφαρμόσει». Υπενθυμίζεται ότι με την ΠΝΠ προβλέπονται πρόστιμα για αισχροκέρδεια από 1000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.
Παράλληλα, ο Αδ. Γεωργιάδης κάλεσε όσους δεν έχουν πληγεί να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οχλήσεις τόσο από εισπρακτικές όσο και από δικηγορικές εταιρίες και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις με αυτή τη δραστηριότητα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, και συνεχίσει το υπουργείο να λαμβάνει καταγγελίες γιαυτό το θέμα, θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα.
Ακόμα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί η κυβέρνηση ως «στήριξη» του επιχειρηματικού κόσμου, σημειώνοτνας πως μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το ποσό που μπορεί να διατεθεί σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διπλασιάζεται και φτάνει ως τα 6 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις μπορεί να φτάσει τα 8,75 δισ. ευρώ.
«Στόχος μας είναι όταν με το καλό η επιδημία περάσει αμέσως να βάλουμε μπρος ξανά την ελληνική οικονομία. Είμαι απολύτως βεβαίως ότι αυτό θα το πετύχουμε με τη συνεργασία όλων μας» δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης.