Με ένα νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν προωθεί την καθιέρωση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους, συγκεντρώνοντας υπερεξουσίες και καταλύοντας πλήθος δημοκρατικών λειτουργιών.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που προωθεί προβλέπει τη διακυβέρνηση μέσω διαταγμάτων και πλήρη αναστολή της λειτουργίας της Βουλής. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει αναβολή εκλογών και δημοψηφισμάτων, καθώς και φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών, «για όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις» ή επικρίνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και για όποιους παραβιάζουν τα κυβερνητικά μέτρα. Σημειώνεται πως για το 2020 είναι προγραμματισμένες 12 ενδιάμεσες εκλογές εκλεκτόρων.
Μία ακόμα διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, φέρεται να προβλέπει τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις, λόγω της πανδημίας.
Η Ουγγαρία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την 11η Μαρτίου, η οποία όμως βάσει νομοθεσίας αναμένεται να λήξει σε 15 ημέρες, με την κυβέρνηση Ορμπάν να προωθεί το νομοσχέδιο αυτό στη θέση των υπαρχουσών διατάξεων. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν το νομοσχέδιο περάσει, τότε τα έκτακτα αυτά μέτρα θα παύσουν να ισχύουν μόνον όταν το αποφασίσει η κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή, Άκος Χαντχαζι, που μεταφέρει το 444.hu, ο ίδιος σημειώνει πως «αρνούμαι να δώσε πλήρη εξουσία σε έναν πρωθυπουργό που πριν από μία εβδομάδα είχε δηλώσει πως δεν θα πληρώσει τους δασκάλους όταν κλείσουν τα σχολεία», ενώ η επίσης ανεξάρτητη βουλεύτρια, Μπερναντέτ Σβελ, τονίζει πως η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος επέκτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, γι’ αυτό και δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ για την υπερψήφισή του απαιτούνται τα τέσσερα πέμπτα της Βουλής, δηλαδή το 80% των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το ίδιο μέσο σημειώνει το γεγονός πως η Ουγγαρία ήδη υπόκειται σε αρκετούς ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει σημειωθεί κάποια επίσημη αντίδραση για τα σχέδια του Ορμπάν.