Τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, κατά την τηλεδιάσκεψη των G20 την Πέμπτη δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας μπορούν να επιφέρουν πολύ σημαντικά πλήγματα ακόμα και στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γκουρία αναφέρουν ότι «το lockdown θα επηρεάσει άμεσα τομείς που αντιπροσωπεύουν το ένα-τρίτο του ΑΕΠ των μεγάλων οικονομιών», ενώ επισημαίνεται πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς «για κάθε μήνα περιορισμών, θα υπάρξει απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ».

Ο Γκουρία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως «η απώλεια παραγωγής υπολογίζεται μεταξύ 50% με 70%». Παράλληλα, τόνισε πως «πρόκειται για κάτι αναπόφευκτο. Πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε κατά της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή θα ρίξουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να ξαναφέρουμε την οικονομική ομαλότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε ισχυριστεί ότι μέσα από την κρίση της πανδημίας το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί μόνο από 1 έως 3%.

Μείωση του ΑΕΠ έως και 3% εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών για το 2020

Έμφαση στον ιδιωτικό τομέα

Ο Α. Γκουρία υποστήριξε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για κατάρρευση των συστημάτων υγείας  και έδωσε βάση στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. «Το υψηλό κόστος που απαιτούν τα μέτρα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας είναι αναγκαία για να αποφύγουμε ακόμα μεγαλύτερες τραγικές συνέπειες και ακόμα μεγαλύτερα πλήγματα στην οικονομία. Η κατάρρευση συστημάτων υγείας θα φέρει βαρύτατο οικονομικό πλήγμα, οπότε πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνήσεων το να καθυστερήσουν την εξάπλωση της επιδημίας και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Η ανάλυση που έχουμε κάνει μας δείχνει ότι πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές δράσεις για να απορροφήσουμε το επερχόμενο σοκ και να συντονιστούμε αποτελεσματικά και για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, που θα τον χρειαστούμε όταν περάσει αυτή η κρίση».