Η πανδημία του κορονοϊού έχει χτυπήσει τα συστήματα υγείας των χωρών στις οποίες έχει εξαπλωθεί. Ωστόσο μεγάλο πλήγμα, σύμφωνα με τη Παγόσμια Τράπεζα, πρόκειται να υποστεί και η οικονομία.
Όπως σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η επιβράδυνση των οικονομιών που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού, θα μπορούσε να προκαλέσει παύση της ανάπτυξης της Κίνας, πράγμα το οποίο θα οδηγούσε στη φτώχεια 11 εκ. ανθρώπους στην ανατολική Ασία, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού, για την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Αντίτια Ματού, η πανδημία «προκαλεί ένα πρωτοφανές παγκόσμιο σοκ, το οποίο θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη και θα μπορούσε να αυξήσει τη φτώχεια στην περιοχή».
Όπως αναφέρει ο «Guardian», σύμφωνα με έκθεση για την επίπτωση της πανδημίας στην περιοχή, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, η ανάπτυξη θα σημειώσει απότομη πτώση, με την αντίστοιχη της Κίνας να διαμορφώνεται σε ποσοστό 2,3%, από το 6,1% που ίσχυε για το 2019.
Ακόμα όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας δύο μήνες πριν, έβαζαν την ανάπτυξη της Κίνας στο 5,9% για το 2020, πράγμα το οποίο θα αποτελούσε τη χειρότερη επίδοση στην ανάπτυξη της χώρας από το 1999.
Σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έρχεται αντιμέτωπη με ένα πολύ αρνητικό σενάριο, το οποίο πηγάζει από τη συρρίκνωση της παραγωγικής της δραστηριότητας τον Φεβρουάριο και τη βιομηχανική παραγωγή της η οποία μετά από 30 ολόκληρα χρόνια παρουσιάζει μείωση.
Οι οικονομίες της περιοχής αναμένεται να πληγούν περαιτέρω εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο δεν είναι οι μόνες περιοχές του πλανήτη που θα επηρεάσει η κρίση, καθώς αυτή θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και σύμφωνα με τη Παγκόσμια Τράπεζα, όλες οι χώρες στον κόσμο θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη κρίση που προκλήθηκε και συνεχίζει να προκαλείται από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.