«Φειδώ» ζητάει από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τη λήψη περιοριστικών μέτρων για την οικονομική δραστηριότητα, τονίζοντας πως οι κινήσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνονται «με πλήρη γνώση όχι μόνο των επιδημιολογικών παραμέτρων αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων, δεδομένων και των εισοδηματικών περιορισμών στη λειτουργία του κράτους, για να διαφυλάξουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την οικονομική ελευθερία και τις δημοκρατικές μας παραδόσεις».
Στο οικονομικό του δελτίο, ο ΣΕΒ εκτιμά πως το έλλειμμα φέτος φαίνεται να αυξάνει κατά τεκμήριο κατά 3,5 δισ. ευρώ το μήνα περίπου λόγω των μέτρων, και κατά 2,5 δισ. ευρώ το μήνα λόγω της μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων από την απώλεια οικονομικής δραστηριότητας. Δηλαδή η επιβάρυνση του προϋπολογισμού φαίνεται να είναι γύρω στα 6 δισ. ευρώ το μήνα ή περίπου 3% του παλαιού ΑΕΠ, ενώ θα αυξάνει κατά 3% κάθε μήνα που θα παρατείνονται τα μέτρα.
Στο δελτίο του, ο ΣΕΒ αναφέρει ως λύση την κάλυψη της ζημιάς αυτής με «κάποιο συνδυασμό» έκτακτου δανεισμού και ανάληψης πόρων από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, που ανέρχονται στα 37 δισ. ευρώ, με τα 16 από αυτά να είναι απόθεμα που χρήζει της συναίνεσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα, αναφέρεται και σε άλλα κονδύλια, όπως ΕΣΠΑ και νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επείγουσες περιπτώσεις για ένα διάστημα 6 μηνών, ενω καλεί την κυβέρνηση σε αύξηση του δανεισμού.
Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η αναφορά της στους μισθούς των εργαζομένων και τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, οι οποίοι «χάνονται για πάντα».
«Οι μισθοί των εργαζομένων και οι πωλήσεις των επιχειρήσεων που χάνονται στη διάρκεια των μέτρων αποφυγής του συγχρωτισμού, χάνονται, σε μεγάλο βαθμό για πάντα. Συνεπώς, τα έσοδα του κράτους και των τραπεζών, που μειώνονται λόγω αναστολών πληρωμής φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων αντιστοίχως, είναι βέβαιο ότι θα υποστούν μείωση» αναφέρουν συγκεκριμένα, «προειδοποιόντας» την κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει.
Μεταξύ άλλων, οι Βιομήχανοι καλούν σε «προσωρινή» αύξηση των μισθών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, καθώς και την παροχή χρηματοδότησης για ενήμερους πελάτες τραπεζών και μετατάξεις στο Δημόσιο.
Ένα ακόμη σημείο του δελτίου τους που αξίζει να σημειωθεί είναι πως παρά τις δυσκολίες που περιγράφουν για την οικονομία, απορρίπτουν τη συζήτηση περί μειώσεων μισθών βουλευτών και υπουργών, σχολιάζοντας απλώς πως «δεν αρκούν», και συμπληρώνοντας πως «εάν είμαστε όλοι μαζί στην ίδια βάρκα, και όλοι μας πρέπει να βγούμε από τη τέλεια θύελλα, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».