Μόνο που αυτή τη φορά η πανδημία χτυπάει σε μια εποχή σχετικής ευημερίας και όχι απόλυτης φτώχειας που είχε εξοικειώσει τους ανθρώπους με την μιζέρια και τον πρόωρο θάνατο, Επίσης, πλήττει τον αναπτυγμένο κόσμο και μπαίνει στα σπίτια μας “με ζωντανές συνδέσεις ” – όπως πρόσφατα έγινε και με τους πολέμους – μέσω των ΜΜΕ και των σόσιαλ μίντια. Απειλεί, επίσης, στις αναπτυγμένες χώρες και τα συστήματα υγείας και περίθαλψης που αύξησαν το προσδόκιμο ζωής. Από την άλλη, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι επιπτώσεις από μια υγειονομική κρίση πάνω στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση θα είναι δραματικές. Άλλη ήταν η οικονομία την εποχή της πανώλης, της χολέρας, του τύφου, της φυματίωσης και άλλη σήμερα.

Ας ελπίσουμε ότι η υγεία και τα δημόσια συστήματα υγείας θα ανακάμψουν σύντομα. Αλλά πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να μπορούν να αντέξουν όχι μόνο δημογραφικές πιέσεις που προβλέπαμε ότι θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους αλλά και επόμενες υγειονομικές κρίσεις, που είναι πλέον συχνές (από την δεκαετία του 70: ΗΙV, χολέρα, ebola, MERS, SARS-CoV, Zika, αιμορραγικοί πυρετοί κ.ά.), Η κλιματική κατάρρευση πυροδοτεί νέες, είτε επιδεινώνοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες. είτε εντείνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε “μεταφέροντας” ασθένειες από μια κλιματική ζώνη σε άλλες, είτε ελευθερώνοντας άγνωστους σήμερα ιούς που βρίσκονται στις μόνιμα παγωμένες περιοχές που λιώνουν τώρα. Η καλύτερη ασπίδα μας είναι η έγκαιρη παρέμβαση για την αποτροπή πανδημιών αλλά και μια νέα προσέγγιση για την υγεία, η One Health / Μια Υγεία, που σημαίνει να διασφαλίσουμε ταυτοχρόνως καλή υγεία για τους ανθρώπους, την κοινωνία, τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον.

Αλλά πρέπει να ξανα-στηθεί στα πόδια της και η οικονομία, όμως μια νέα οικονομία. Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει σε ένα εξάμηνο με ένα χρόνο με 4 προϋποθέσεις:

– Να γίνουν μαζικά τεστ στο μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών, κάτι σαν κι αυτό που κάνει η Γερμανία (κάνει 100-200.000 τεστ τη μέρα) ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού. Μπορεί η Ελλάδα να μην ακολουθεί ακόμα αυτό το μοντέλο (έχουν γίνει μόνο 22.000 τεστ) και να μην έχει ίσως τους πόρους και τα κιτ για τεστ.αλλά για να βγούμε από το #ΜένουμεΣπίτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνουν μαζικά τεστ, αλλιώς πώς θα βγούμε και δεν θα επανέλθει ο κίνδυνος;

– Να υπάρξει στο μεταξύ αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας όσον αφορά τουλάχιστον την δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή αλλά και να έχει ανακαλυφθεί αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή

– Να υπάρξει μαζική ρευστότητα (με κρατικούς/εθνικούς, διεθνείς και περιφερειακούς – στην περίπτωση μας ευρωπαϊκούς πόρους) στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στην εργασία ώστε να ξεφύγουν από το ντόμινο κατάρρευσης που έχει ξεκινήσει και σαρώνει όλες τις οικονομίες. Οι αναπτυγμένες οικονομίες μπορεί να διαθέσουν πιο εύκολα πόρους για ανάκαμψη αλλά πολλές χώρες δεν θα έχουν τέτοια δυνατότητα.

– Να συνδεθεί η διάθεση ρευστότητας και η ανάκαμψη της οικονομίας όχι με επιστροφή σε ένα υπερκαταναλωτικό και μη βιώσιμο μοντέλο αλλά με ένα (παγκόσμιο) σχέδιο για πράσινη στροφή της οικονομίας και ενίσχυση της κοινωνικής καινοτομίας και οικονομίας σε τομείς όπως η υγεία, η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική ένταξη, ώστε η μεγάλη ρευστότητα να συνδυαστεί με ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας, την αποτελεσματική προστασία από την επόμενη ακόμα μεγαλύτερη και δύσκολα αντιμετώπιση κρίση, την κλιματική κατάρρευση. Είναι εύκολο μετά από τόση απομόνωση να θελήσουν να ξεδώσουν οι άνθρωποι μέσα από “shopping therapy”.

 

*H στήλη (φιλ≠) ελευθέρως παίρνει θέση σε ζητήματα επικαιρότητας από ριζοσπαστική σκοπιά. Η σύνταξη της στήλης γίνεται συλλογικά από τη συντακτική της ομάδα και είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Για επικοινωνία με τη συντακτική ομάδα της στήλης μπορείτε να μας αποστέλλετε email στο editorial@peernet.gr