Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, από την Πέμπτη μέχρι την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.073 άνθρωποι, καταγράφοντας νέο ρεκόρ παγκοσμίως σε θύματα του ιού σε μια μέρα από το ξεκίνημα της πανδημίας. Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν τουλάχιστον 18.777 νεκρούς και βρίσκονται πίσω από την Ιταλία που μετρά περισσότερους από 18.800 νεκρούς.

Ωστόσο, αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει τον αριθμό της Ιταλίας καθώς καθημερινά αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων και το διαλυμένο σύστημα υγείας της χώρας αντιμετωπίζει ήδη πολύ σημαντικά προβλήματα. Έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 500.000 κρούσματα, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για το ότι το νούμερο αυτό απέχει αρκετά από την πραγματικότητα, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει το τεστ για την επιβεβαίωση του ιού.

Ο Λευκός Οίκος έχει εκτιμήσει πως στο τέλος της πανδημίας στις ΗΠΑ θα έχουν πεθάνει από 100.000 έως 240.000 άνθρωποι, ενώ η επικεφαλής του Λευκού Οίκου για τον συντονισμό της καταπολέμησης της πανδημίας, Ντέμπορα Μπερξ, ξεκαθάρισε την Παρασκευή πως η κρίση δεν έχει κορυφωθεί και για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να παραμείνουν σε εγρήγορση.

«Χρειάζεται να κάνουμε αυτό που κάναμε εχθές, να κάνουμε αυτό που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα και την εβδομάδα πριν από αυτή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε την καμπύλη και να περάσουμε στην άλλη πλευρά και να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα».

Ομαδικές ταφές ανθρώπων

Με τα θύματα να πληθαίνουν καθημερινά, δεκάδες πτώματα θυμάτων του κορονοϊού ενταφιάζονται ομαδικά στο νησί Χαρτ, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Μπρονξ και χρησιμοποιείται ως κοινός τάφος της Νέας Υόρκης από το 1869.

Εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της πόλης, οι οποίες διαχειρίζονται τον χώρο, δήλωσε πως 24 άνθρωποι ενταφιάζονται εκεί κάθε μέρα αυτή τη στιγμή, έναντι των 25 την εβδομάδα που ενταφιάζονταν κατά μέσο όρο πριν από την πανδημία.  Πρόκειται για ανθρώπους που δεν τους αναζήτησε κανείς ή που οι οικείοι τους δεν είχαν να πληρώσουν τα έξοδα της κηδείας.

Ο Τραμπ συνεχίζει να έχει ως προτεραιότητα την οικονομία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο Τραμπ θα δημιουργήσει μια ομάδα ειδικών «που θα με βοηθήσουν να πάρω την σημαντικότερη απόφαση που έχω πάρει ποτέ» σχετικά με το αν θα άρει τα μέτρα περιορισμού προς όφελος της αμερικανικής οικονομίας.

«Πρόκειται να δημιουργήσουμε μια ομάδα με σπουδαίους ηγέτες επιχειρήσεων, με σπουδαίους γιατρούς και σπουδαίους ανθρώπους. Θέλω την άρση των περιορισμών όσο πιο σύντομα γίνεται. Αυτή η χώρα έχει δημιουργηθεί για να είναι ανοικτή, ζωντανή και σπουδαία. Τα γεγονότα θα μου υποδείξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσω, ωστόσο θέλουμε να ανοίξουμε και πάλι τη χώρα μας».