Χωρίς την παραμικρή για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για εργαζόμενους και καταναλωτές, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) παρουσίασε την Πέμπτη τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ζητώντας σειρά μέτρων, εξαιρέσεων και ειδικών ρυθμίσεων από τα υπουργεία των Οικονομικών, της Ανάπτυξης και της Εργασίας.
Μέσα από την επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο ΕΣΑ ζητάει την εξασφάλιση «λίγων για πολλούς και όχι πολλών για λίγους» χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών, με μέτρα όπως την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και τη μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη δημιουργία ειδικού «δανείου covid 19» με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, της Αναπτυξιακής Τράπεζας και των τραπεζών, τονίζοντας πως τα μέτρα απευθύνονται μόνο σε όσους μέχρι το τέλος του 2019 είχαν πλήρως ρυθμισμένα τα χρέη τους.
Παράλληλα, από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο ΕΣΑ ζητάει επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζόμενων, καθώς και δυνατότητα καταβολής «bonus κορονοϊόυ», δηλαδή κατάργηση επιβάρυνσης εισφορών για όσες επιχειρήσεις «καταφέρουν» να έχουν κέρδος και επιθυμούν να το μοιραστούν με τους εργαζόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα αιτήματά τους στον υπουργό Εργασίας, ο ΕΣΑ ζητάει ακόμα να διατηρηθούν οι σημερινές εξαιρέσεις για τις υπερωρίες, καθώς και η εκ περιτροπής εργασία, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί το αίτημα για «δυνατότητα ευελιξίας και επιλεκτικής ευχέρειας των κανονικών αδειών», που εάν συνδυαστεί με το αίτημα για μετάθεση των εκπτώσεων τον Αύγουστο, το μέλλον για τους εργαζόμενους διαγράφεται ζοφερό.
Τέλος, από τον Άδωνι Γεωργιάδη ζητούν την 15νθήμερη παράταση της έναρξης των εκπτώσεων, την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, απλούστερες διαδικασίες εκταμίευσης ΕΣΠΑ και συμμετοχή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και « απλοποίηση κανόνων και γραφειοκρατικών θεμάτων που έχουν εκτενώς παρουσιαστεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου και αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα» τις οποίες δεν περιγράφουν.
Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο προτάσεων του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών προς τους αρμόδιους υπουργούς:
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με την ίδια σοβαρή, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση που βοήθησε στην επίλυση πολλών προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση, απέστειλε σήμερα πρακτικές προτάσεις ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας στα τρία αρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο Πρόεδρος Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και για να τις αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε νέα εργαλεία. Για την επανεκκίνηση της οικονομία απαιτείται να φτάσουν λιγότερα χρήματα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους. Με νέο μοναδικό ορισμό βιωσιμότητας τις πλήρως ρυθμισμένες υποχρεώσεις την 31/12/2019, πρέπει όλοι οι νοικοκύρηδες που επιβίωσαν μέσα στην δεκαετή κρίση, να έχουν πρόσβαση σε ένα προνομιακό δάνειο «covid19», με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για την κάλυψη αποκλειστικά, φόρων/εισφορών, μεταχρονολογημένων επιταγών, προμηθευτών και ενοικίων. Επίσης, η μείωση των βαρών για το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας και το «Bonus κορωνοϊού» χωρίς επιβαρύνσεις, θα σηματοδοτήσει μια νέα σχέση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, που θα επιτρέψει να μοιραστεί δίκαια το αποτέλεσμα μια επιτυχημένης συνεργασίας.
Υπουργείο Οικονομικών
«Χωρίς τις τράπεζες τροχονόμους ρευστότητας,
να εξασφαλίσουμε λίγα για πολλούς και όχι πολλά για λίγους»
Με στόχο την άμεση αύξηση της ρευστότητας προτείνουμε:
- Την πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου για εφέτος, δεδομένου άλλωστε ότι στόχος όλων είναι η επιβίωση και όχι η κερδοφορία.
- Την μόνιμη κατάργηση του «έκτακτου» τέλους επιτηδεύματος που στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία.
- Την επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, με ταυτόχρονη μείωση 40% του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών συμμετέχουν σε αυτό το μέτρο και για τα αντίστοιχα ακίνητα.
- Τον εκσυγχρονισμό του καθορισμού και της λειτουργίας των ΚΑΔ, με δυνατότητα άμεσων και τεκμηριωμένων τροποποιήσεων από τις επιχειρήσεις.
- Δημιουργία ενός δάνειου “covid19”, χωρίς τις τράπεζες τροχονόμους ρευστότητας, ώστε να εξασφαλίσουμε να φτάσουν μικρότερα ποσά σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους στηρίζοντας κυρίως αυτούς που έχοντας «το γονίδιο της κατσαρίδας» επιβίωσαν μέσα στην δεκαετή κρίση, με:
- την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα
- νέο μοναδικό ορισμό βιωσιμότητας τα πλήρως ρυθμισμένα χρέη την 31-12-2019
- υποχρέωση πληρωμής αποκλειστικά φόρων & εισφορών, προμηθευτών, επιταγών και ενοικίων.
Τα συνολικά ποσά χρηματοδότησης, να συνδεθούν με τον ετήσιο κύκλο εργασιών του προηγούμενου έτους και την μισθοδοσία της επιχείρησης.
Τα δάνεια να έχουν διάρκεια πέντε ετών, με περίοδο χάριτος μέχρι 30-6-2021 και να είναι εγγυημένα από το Ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον στο 80% του συνολικού ποσού, ενώ το επιτόκιο πρέπει να είναι και αυτό επιδοτούμενο.
Για τα συγκεκριμένα δάνεια, ρητά δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις, παρά μόνο ενοχική εγγύηση των φορέων της επιχείρησης.
- Μικροπιστώσεις: Άμεση νομοθέτηση σε εφαρμογή της υπάρχουσας ευρωπαϊκής οδηγίας του θεσμού των Μικροπιστώσεων ή αλλιώς Μικροχρηματοδοτήσεων, χορηγώντας χαμηλότοκα δάνεια έως 25.000 € τα οποία πρέπει να απευθύνονται σε υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις, να χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ οι εγγυήσεις να παρέχονται από εξειδικευμένους δημόσιους φορείς, Αναπτυξιακές τράπεζες και ΕΣΠΑ.
Αναλυτικά η επιστολή προς Υπ. Οικονομικών
***********
Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
«Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση κανόνων,
που θα επιτρέψουν στην αγορά να αναπνεύσει».
Με σκοπό να επιλυθούν προβλήματα που είχαν επισημανθεί πριν την υγειονομική κρίση καθώς και νέα που προέκυψαν λόγω αυτής, ζητάμε:
- Τη μετατόπιση για την παρούσα χρονιά της έναρξης των τακτικών θερινών εκπτώσεων κατά 15 μέρες, ήτοι αρχές Αυγούστου, ώστε να δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα αποθέματα τους που έμειναν αδιάθετα κατά την περίοδο του υποχρεωτικού κλεισίματος.
- Την κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έχοντας για πρώτη φορά την σύμφωνη γνώμη καταναλωτικών οργανώσεων και όλων των φορέων της αγοράς.
- Την απλοποίηση κανόνων και γραφειοκρατικών θεμάτων που έχουν εκτενώς παρουσιαστεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου και αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
- Την απλοποίηση των όρων εκταμίευσης πόρων ΕΣΠΑ με την άμεση εκταμίευση ποσών που αφορούν ήδη εγκεκριμένα σχέδια προγραμμάτων, λαμβάνοντας μόνο τη δέσμευση του επενδυτή για ολοκλήρωση της επένδυσης εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
- Τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προκύψουν λόγω “covid 19”, με στόχο την αύξηση των κονδυλίων προς μόχλευση και στόχευση στη στρατηγική απόφαση που απαιτεί “λιγότερα χρήματα για πολλούς και όχι πολλά για λίγους”.
- Τη συνέχιση της κάλυψης λειτουργικών δαπανών, από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Αναλυτικά η επιστολή προς Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
«Μείωση επιβαρύνσεων και “Bonus κορωνοϊού”, εργοδότες και εργαζόμενοι μοιράζονται το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας».
Προτείνοντας την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, διευκρινίστηκε ότι οι θέσεις εργασίας δεν διασώζονται με απαγορεύσεις και ποινές, αλλά με κίνητρα που πρέπει να ισχύσουν τουλάχιστον έως και την 31-12-2020, για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις ζητήθηκε:
- 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας.
- 50% επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των συμπολιτών μας που μέσα στην κρίση αρκέστηκαν στο επίδομα των 800€, ενώ οι συνάδελφοί τους στο δημόσιο τομέα δεν υπέστησαν καμία μείωση. Εκείνοι θα αποτελέσουν την “επόμενη ημέρα” την κινητήρια δύναμη για να καλυφθεί από την εσωτερική ζήτηση μέρος των απωλειών που έχει επέλθει από τη μείωση του τουρισμού, στηρίζοντας τόσο τον εσωτερικό τουρισμό όσο και την ιδιωτική κατανάλωση στην πραγματική οικονομία.
- δυνατότητα καταβολής “bonus κορωνοϊού” σε όσες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση καταφέρουν να έχουν κέρδη και θέλουν να τα μοιραστούν με τους εργαζόμενους τους, χωρίς επιβάρυνση εισφορών. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να διαμορφωθούν νέοι όροι στη σχέση εργοδοτών-εργαζομένων και είναι κρίμα με επιβαρύνσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος, να μην επιτρέπουμε να μοιράζεται δίκαια το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας.
- διατήρηση των σημερινών κανόνων υπερωριών και της εκ περιτροπής εργασίας και δυνατότητα ευελιξίας και επιλεκτικής ευχέρειας στη χορήγηση των κανονικών αδειών, βάσει των έκτακτων αναγκών κάθε επιχείρησης.
- επικέντρωση του Σ.ΕΠ.Ε στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, που αποτελεί για μας μέγιστο θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και όχι σε γραφειοκρατικές λεπτομέρειες ρύθμισης εργασιακών θεμάτων.
Αναλυτικά η επιστολή προς Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων