«Στις 18 Μαρτίου 2004 η υπουργός Υγείας της Νοτίου Αφρικής δήλωσε στην τοπική εφημερίδα ότι η καλή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων του σκόρδου και του ελαιόλαδου, είναι μάλλον το ίδιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του HIV όσο και τα αντιρετροϊκά φάρμακα», αναφέρει ο Julian Shaw, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Darling! The Pieter-Dirk Uys Story. Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, αυτός ο νεαρός Αυστραλός αποφάσισε να καταγράψει με την κάμερά του τη δράση του πιο διάσημου κωμικού ακτιβιστή της Νοτίου Αφρικής.

Ο Pieter-Dirk Uys περιοδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας και ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με την πρόληψη από τον HIV: μέσα από κωμικά σκετς και πληθωρικές μεταμφιέσεις μιλάει για το σεξ, τη μετάδοση του ιού μέσα από «αίμα και σπέρμα», το αντρικό και γυναικείο προφυλακτικό, τα αντιρετροϊκά φάρμακα. Το κοινό του είναι μαθητές, αγόρια και κορίτσια κάθε είδους φυλής – μερικές φορές και οι γονείς τους που αντιμετωπίζουν το AIDS με απάθεια και φόβο.

Η Νότιος Αφρική είναι μια χώρα 50,5 εκατομμυρίων. Το κράτος αναγνωρίζει επίσημα έντεκα (!) γλώσσες και η πληθυσμιακή σύνθεση είναι απίστευτα πλούσια. Μέσα από όσα καταγράφει ο φακός της κάμερας, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο περίπλοκες, αδιανόητες δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ο Uys: από γονείς που δέρνουν τις κόρες τους επειδή ήταν θετικές στη χρήση γυναικείου προφυλακτικού, κορίτσια προεφηβικής ηλικίας που δηλώνουν ότι «θα ήθελα να το χρησιμοποιώ, ώστε αν στο μέλλον με βιάσει κανείς να είμαι προστατευμένη από το AIDS», μέχρι τις ανεκδιήγητες δηλώσεις της υπουργού Υγείας.   

«Είναι ένας απολύτως δημοκρατικός ιός. Δεν διακρίνει παιδιά ή χριστιανούς, προέδρους ή ποπ-σταρ», τονίζει ο Uys στο κοινό του. Είναι ταλαντούχος, αυτοχρηματοδοτούμενος, ένα ασυνήθιστο παράδειγμα stand-up comedian που αφήνει, δίχως αμφιβολία, πανάκριβη κληρονομιά στον τόπο του.

Info: Το ντοκιμαντέρ Darling! The Pieter-Dirk Uys Story, μια αυστραλέζικη παραγωγή του 2007, κέρδισε δύο βραβεία σε φεστιβάλ, εντός και εκτός Αυστραλίας.