Της Αγγέλας Νταρζάνου
 
Στη διαμόρφωση ενός σχεδίου “σωτηρίας” σε ασφυκτικές μνημονιακές συνθήκες προχωρούν οι εργαζόμενοι και η διεύθυνση της “Αυγής”, με τη στήριξη του ΣΥΝ, βασικού μετόχου της εφημερίδας, με στόχο την επιβίωσή της σε μια εξαιρετικά πιεστική πραγματικότητα. Με άξονες την αλληλεγγύη και τη συμμετοχική συνεισφορά, η “Α” σχεδιάζει επίσης την αναβάθμιση του περιεχομένου των Μέσων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των αναγνωστών και των φίλων της Αριστεράς: αναδιάρθρωση της εφημερίδας, αναβάθμιση της ιστοσελίδας avgi.gr, ενδεχομένως και ανάπτυξη συνεργειών και οικονομιών κλίμακας με τον ρ/σ “Στο Κόκκινο”. Η βιωσιμότητα της εφημερίδας είναι ο σκοπός: να συνεχίσει την έκδοσή της, με καθημερινή παρέμβαση, σε ένα υπό διαμόρφωση τοπίο μιντιακού ολοκληρωτισμού και να διασωθούν 60 θέσεις εργασίας,
 
* Περικοπές δαπανών * Αναβάθμιση του περιεχομένου * Καθημερινή παρουσία
Η συνέλευση των εργαζομένων της “Α” (42 δημοσιογράφοι και 18 διοικητικό προσωπικό) έγινε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα παρουσία και της διεύθυνσης, την ίδια μέρα που οι εργαζόμενοι “Στο Κόκκινο” βρίσκονταν σε απεργία λόγω καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων. Στους εργαζόμενους της “Α” έχει καταβληθεί μόνο ένας μήνας το 2012, ενώ την τελευταία διετία έχουν στηρίξει την εφημερίδα με τέσσερις μισθούς. Στη συνέλευση παρευρέθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης.
 
Αριστερή απάντηση
 
Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΝ θα στηρίξει την εφημερίδα και την καθημερινή έκδοσή της έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι οι λύσεις μπορεί να βρίσκονται πέρα από τα μέχρι στιγμής γνωστά. Η μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων θα μπορέσει μάλλον να αντισταθμιστεί από την αύξηση της δύναμης του ΣΥΝ στη Βουλή, είπε, ενώ για τα δεδουλευμένα αναμένεται η καταβολή της τέταρτης δόσης στα κόμματα που καθυστερεί τρεις μήνες.
 
“Δεν είμαι υπέρ των απολύσεων, ούτε της ένταξης στο άρθρο 99. Αυτό το έκανε το ΚΚΕ, είναι όμως έξω από τη δική μας λογική” απάντησε στις ανησυχίες πολλών, συμπληρώνοντας πάντως τον υπαρκτό κίνδυνο, εάν ανατραπούν τα δεδομένα, να υπάρξει ένα πολύ δύσκολο μέλλον.
 
Η επανασύνδεση των μελών του κόμματος με την “Α” είναι βασικός παράγοντας κυκλοφοριακής ανάταξης της εφημερίδας, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των οργανώσεων στην υπόθεση της εφημερίδας και αύξησης των συνδρομών από τα μέλη -που όμως επίσης πλήττονται από την οικονομική κρίση. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για μείωση εξόδων και κατέθεσε προτάσεις για αύξηση εσόδων της εφημερίδας.
 
“Ο τρόπος που θα απαντήσει η εφημερίδα στην κρίση θα είναι το παράδειγμα που θα δώσει η Αριστερά στην κοινωνία” τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Ανδρέας Πετρόπουλος και ζήτησε την έμπρακτη υποστήριξη του ΣΥΝ. “Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους καμία περικοπή, εάν δεν συνοδεύεται από κινήσεις ανάπτυξης της εφημερίδας” τόνισε.
 
Βασικό κομμάτι του ΣΥΝ η “Αυγή”
 
Τις πραγματικές προσπάθειες να περιοριστούν οι δαπάνες αναγνώρισε στην “Α” ο Πάνος Σκουρλέτης, “κάτι που δεν έχει γίνει ούτε στο κόμμα ούτε στο ραδιόφωνο”, όπως είπε. Η παρουσία του κόμματος θα ήταν ανάπηρη χωρίς την καθημερινή παρουσία της “Α” συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι “η προσαρμογή της 'Α' στα νέα δεδομένα είναι αναγκαστική, όμως πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης και συντροφικότητας”.
 
Για υπαρκτή απειλή “ξαφνικού θανάτου” της εφημερίδας έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Στούμπος κρούοντας τον κώδωνα ότι πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος της εφημερίδας και να αυξηθούν τα έσοδα.
 
Στο ίδιο κλίμα, ο διευθυντής της “Α” Νίκος Φίλης σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η “Α” θα υποστεί επιθέσεις -όπως αυτή της κατάργησης των ισολογισμών- όσο θα πυκνώνουν και οι επιθέσεις προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι η έκδοση της “Α” δεν είναι επιχειρηματική ή κερδοσκοπική υπόθεση, αλλά πολιτική πράξη. Συνεπώς η καθημερινή έκδοσή της είναι αναγκαία και δεν υποκαθίσταται από άλλες μορφές.
 
Ο Νίκος Φίλης τόνισε την ανάγκη για περικοπές “σε ύψος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες έκδοσης της εφημερίδας”. Συμπλήρωσε όμως ότι “σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΝ θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υπάρχει σταθερή καταβολή στους εργαζόμενους”.
 
(Ρεπορτάζ από την Αυγή της Κυριακής μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα).