Η καταβολή ενός ποσού, που εκτιμάται γύρω στα 2,5 δισ. δολάρια, προς τους κατόχους ασφαλιστικών συμβολαίων ελληνικού χρέους θα σηματοδοτήσει το τελικό στάδιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μία έκβαση που πολλοί διαμορφωτές πολιτικής φοβούνταν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανάλυση του Reuters.

Υποψία

Στο επίκεντρο αυτών των ανησυχιών ήταν η υποψία ότι η ενεργοποίηση των CDS – τα οποία επικρίθηκαν τα μέγιστα για το ρόλο που διαδραμάτισαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Περίπλοκη διαδικασία

Σήμερα, αγοραστές και πωλητές CDS θα λάβουν μέρος σε μία περίπλοκη δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει η ISDA, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν αγοραπωλησίες ομολόγων προκειμένου να καθοριστεί μία τελική τιμή ή όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται ένα “ποσοστό ανάκτησης” (recovery rate) για τα ελληνικά ομόλογα. Με βάση την τιμή αυτή, οι κάτοχοι ασφαλιστικών συμβολαίων θα λάβουν ένα ποσό που θα τους αποζημιώνει για τις απώλειές τους έναντι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Με βάση τις τρέχουσες τιμές των ελληνικών ομολόγων, το αναμενόμενο ποσοστό ανάκτησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 23% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων – γεγονός που σημαίνει ότι ένας κάτοχος CDS αξίας 10 εκατ. δολαρίων θα αποζημιωθεί με 7,7 εκατ.δολάρια.

 

Τα αποτελέσματα

Τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, ενώ η τελική πληρωμή του ποσού θα γίνει στις 26 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, το μοναδικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την ενεργοποίηση των CDS εντοπίζεται στην αυστριακή κρατική “τράπεζα επισφαλειών” KA Finanz, η οποία πιθανόν να χρειαστεί έως 1 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τις απώλειες που σχετίζονται με CDS ελληνικού χρέους.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη Γερμανοί επενδυτές

Περίπου 20.000 Γερμανούς επενδυτές θίγει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκ των οποίων πολλοί σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», το οποίο φέρει τον τίτλο «Κύριε Παπαδήμο, θα τα πούμε στο Δικαστήριο».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην πρόθεση ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θίγονται από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας πλήρη αποζημίωση για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Σημειώνεται ακόμη η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Προστασίας Επενδυτών Κεφαλαίου (SdK), Ντάνιελ Μπάουερ, ότι η ένωσή του δεν προτίθεται να δεχθεί τις απώλειες αμαχητί.

Διαβάστε περισσότερα:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2152355