Συνεχίζεται την Πέμπτη για τελευταία μέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας».Μιλώντας την Τετάρτη στην επιτροπή, ο Ν. Μηταράκης δήλωσε ότι «σέβονται απολύτως τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, αλλά πρόσθεσε πως έχουν υποχρέωση να προστατέψουμε τα σύνορα και τους πολίτες της χώρας.
«Η χώρα μας σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, τα οποία γίνονται απολύτως σεβαστά. Δεν άκουσα όμως για τα δικαιώματα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Δεν άκουσα για την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προστατέψει τα σύνορα και τους πολίτες της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Μηταράκης.
Η προώθηση του νομοσχεδίου πραγματοποιείται με φόντο την προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει δαπάνες για το προσφυγικό ως «απόρρητες», βάζοντας σοβαρά ζητήματα αδιαφάνειας στα κονδύλια. Προβλέπεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης θα μπορεί να εγκρίνει απόρρητες δαπάνες, για τις οποίες «δεν θα αποδίδεται λογαριασμός» και τα παραστατικά θα καταστρέφονται με την πάροδο έξι μηνών.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο με τίτλο, «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις», που έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή, αναφέρεται, στο άρθρο 55, ότι «ο εκάστοτε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα μπορεί να προχωρεί σε απόρρητες δαπάνες, για τις οποίες δεν θα αποδίδεται λογαριασμός» και τα παραστατικά των οποίων θα καταστρέφονται μετά την παρέλευση έξι μηνών από την σχετική απόφαση τέλεσης της δαπάνης (η οποία δεν θα δημοσιεύεται).
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «σκοπός της πρόβλεψης αυτής, στο πρότυπο αντίστοιχης του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολίτικης Προστασίας, έγκειται στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και στην εκπλήρωση της αποστολής του υπουργείου, όπως αυτή κάθε φορά εξειδικεύεται από τα αρμόδια προς τούτο όργανα, έναντι απειλών που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο ζητήματα, αξίες και δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα, όπως η προάσπιση της ζωής και της περιούσιας των πολιτών και της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος».
Ο Ν. Μηταράκης δεν έδωσε διευκρινήσεις για τη διερμηνεία («συνεργαζόμαστε με την “Μετάδραση” και υπογράψαμε σύμβαση με διεθνή οργανισμό για επιπλέον διερμηνείς» – προσθέτοντας ότι «είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, που αιτούντες ισχυρίζονται ότι μιλάνε μια γλώσσα “που δεν υπάρχει ούτε στη Google”»). Καθαρές απαντήσεις δεν έδωσε ούτε για την επέκταση της διοικητικής κράτησης, αρκούμενος να δηλώσει πως «επιβάλλεται, όπου δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, οι οποίες να διασφαλίζουν την επιστροφή αυτών που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις».
Παράλληλα, προανήγγειλε «νομοθετική βελτίωση για την ενημέρωση της Βουλής εάν προκύπτουν απόρρητες δαπάνες ώστε να κρίνουν οι βουλευτές εάν αυτές είναι σύμφωνες με τους στόχους του υπουργείου για μείωση των ροών και την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών».
«Μεθοδεύουν ομαδικές απορρίψεις»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τόνισε το σοβαρό ζήτημα της σύντμησης των προθεσμιών τόσο στον Α’ όσο και στο Β’ εξέτασης του αιτήματος ασύλου, ιδίως για τις περιπτώσεις όσων προέρχονται από χώρες του καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής και τρίτων χωρών αλλά και για όσους το αίτημα τους εξετάζεται στα νησιά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει ομαδικές απορρίψεις και η χώρα θα καταδικαστεί όπως έχει γίνει και στο παρελθόν».
«Το νομοσχέδιο πετάει στον “Καιάδα” τους ξεριζωμένους»
Το ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι πετάδει στον «Καιάδα» τους ξεριζωμένους ανθρώπους που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα και φροντίζει να νομοθετήσει τα κλειστά «πολυδύναμα» κέντρα κράτησης στα νησιά, όπου θα συνυπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι, οι ευάλωτοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης, αλλά και τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Παράλληλα, αναφέρουν πως «συνεχίζεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια, που με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τα εισάγει και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» και υπογραμμίζουν ότι όνομα της επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που κατατίθενται από ανθρώπους που αναγκάζονται να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καταπατούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
«Η κυβέρνηση, που εν μέσω πανδημίας δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο για τη διαφύλαξη της υγείας των εγκλωβισμένων μέσα σε άθλιες κι επικίνδυνες δομές προσφύγων και μεταναστών, που ανέστειλε ακόμη και το δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, φρόντισε να επεξεργαστεί και να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμη αντιδραστικό νομοσχέδιο που -και αυτό- θα συζητηθεί και ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες.
Λίγο μόλις διάστημα μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν στα νησιά ενάντια στη δημιουργία κάθε είδους φυλακής εγκλωβισμού, η κυβέρνηση προκλητικά έρχεται τώρα με το νομοσχέδιο, σε συνέχεια και της απαράδεκτης ΠΝΠ που επιτάσσει εκτάσεις, να νομοθετήσει τα κλειστά «πολυδύναμα» κέντρα κράτησης στα νησιά, όπου θα συνυπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι, οι ευάλωτοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης, αλλά και τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επιμένει στην εφαρμογή της εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε και εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μετατροπή της χώρας σε φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Εντείνει την καταστολή στα σύνορα. Διαπραγματεύεται με την τουρκική κυβέρνηση για τις τύχες των ξεριζωμένων προσφύγων, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Στο όνομα της επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που κατατίθενται από ανθρώπους που αναγκάζονται να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καταπατούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων ανηλίκων, με παρεμβολή σειράς εμποδίων και «παγίδων», με νέες συντμήσεις προθεσμιών που οδηγούν σε fast track αποφάσεις απόρριψης αιτήσεων, με γενίκευση της κράτησης.
Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη θέση του ΚΚΕ για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους. Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και την πλαισίωσή της με εξωτερικούς, ιδιώτες νομικούς, νέα βιομηχανία μετακλητών υπαλλήλων, αντί για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο προχώρησε στην απαράδεκτη απόλυση 17 συμβασιούχων εργαζομένων.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, που πετάει στον «Καιάδα» τους ξεριζωμένους, υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεις διευκόλυνσης ξένων μεγαλοεπενδυτών και των οικογενειών τους για άδειες διαμονής και χρυσές βίζες, ενίσχυσης του κεφαλαίου, παροχής φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού ασκουμένων χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως και διευκόλυνσης των Αμερικανών υποτρόφων του ιδρύματος Fulbright να εκδίδουν γρήγορες και ευέλικτες θεωρήσεις εισόδου, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και άμβλυνσης του αντιιμπεριαλισμού.
Τέλος, συνεχίζεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια, που με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τα εισάγει και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την κλιμάκωση της καταστολής και του φακελώματος και με στρατιωτικά μέσα (με τη συνδρομή Frontex και ΝΑΤΟ), με τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο όνομα της αποτροπής. Μια πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο αυξάνονταν τα κύματα των ξεριζωμένων και που, τώρα, απογειώνει η ΝΔ».