Έντονη ήταν η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη Πέμπτη, καθώς το όργανο κλήθηκε αναφορικά με την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ που το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί στο μεγαλύτερο μέρος των κυρίαρχων εγχώριων μέσων ενημέρωσης. Στην συνεδρίαση κλήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος, με σκοπό να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, σχετικά με την αδράνεια του ΕΣΡ, στον έλεγχο των ΜΜΕ αλλά και την επιβολή διοικητικών προστίμων, όπυο αυτό κρίνερται απαραίτητο.
Ο Αθ.Κουτρουμάνος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, είπε ουσιαστικά ότι τα χέρια του ΕΣΡ είναι δεμένα καθώς νομικά εμπόδια αλλά και η υποστελέχωση του Συμβουλίου,. δεν επιτρέπουν τον επαρκή έλεγχο, ενώ ο ίδιος εμφάνισε τον εαυτό του ως ανίκανο να πράξει το οτιδήποτε σε σχέση με όσα καταλογίζονται στο ΕΣΡ σχετικά με την πλήρη αδράνειά του στον έλεγχο εφαρμογής της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης.
Να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωση σε έντονο ύφος αναφέρει ότι στις 14 Απριλίου απέστειλε «ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του σχετικά με την τήρηση της αναλογικής προβολής των πολιτικών δυνάμεων στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα», επιπλέον αναφέρει ότι «Στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια».
Σημειώνει ακόμα ότι «παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου -πάλι – απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενός αιτήματος που σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Πιο συγκεκριμένα, αποποιήθηκε τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα δημοκρατίας και πολυφωνίας που έθεσαν βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «Είναι σαφές ότι ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής δεν είναι σε θέση να εξετάσει ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή τη διασφάλιση του πλουραλισμού στην ενημέρωση των πολιτών και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει με την επιστολή μας».
Καταλήγοντας ο Αλ.Χαρίτσης ζητά την αποπομπή του Κουτρουμάνου από το ΕΣΡ, καθώς όπως υποστηρίζει «Αν ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του».