Ο επικεφαλής της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας έδωσε επτά οδηγίες στους πολίτες, συστήνοντας τους να τις τηρήσουν:

  1. Να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν αυτό είναι δυνατόν και να προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, ή περπάτημα κάποιας απόστασης, ή οδήγηση με ιδιωτικό μέσο.
  2. Όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να το κάνουμε εφαρμόζοντας τους κανόνες όσο αυτό είναι εφικτό
  3. Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή γενικότερα όπου υπάρχει σύσταση θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο.
  4. Προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Δεν χρειάζονται χειραψίες.
  5. Ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Όταν βγαίνουμε έξω να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός.
  6. Να αποφεύγουμε για αυτόν τον καιρό τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα και να περιοριστούμε σε ένα στενό «δικό» μας  κύκλο επαφών.
  7. Η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Απλά μέτρα θα μας προστατεύσουν περισσότερο και θα κάνουν πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών αν έχουμε θετικό περιστατικό στον χώρο μας

O Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 18 νέα κρούσματα, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και 7 αφορούν την ίδια οικογένεια. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.744 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 608 σχετίζονται με ταξίδι και 1.378 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 32 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταία 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 152 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Ογδόντα οκτώ άνθρωποι έχουν ήδη βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο κύριος Τσιόδρας εκτίμησε ότι ο ιός πιθανότατα μπήκε στη χώρα μας στα μέσα Φεβρουαρίου και προϋπήρχε τουλάχιστον 10 ημέρες πριν καταγραφεί το κρούσμα μηδέν. Βέβαια όπως εξήγησε ότι υπήρχαν άνθρωποι με γρίπη «που αξίζει να ανατρέξουμε σε αυτούς για να δούμε αν πέρασαν τον κορονοϊό» . Για παράδειγμα όπως είπε μπορεί να βρούμε κάποιον που πέρασε τον κορονοϊό στο τέλος Ιανουαρίου αλλά τον μετέδωσε σε ελάχιστους και γι’ αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε τότε αντιληπτό από την επιστημονική κοινότητα.